Videodance
Μια νέα υβριδική τέχνη
Στον συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο, καθώς οι δημιουργοί αναζητούν νέους εκφραστικούς τρόπους για να πουν τις ιστορίες τους, η ανάγκη διερεύνησης διαφορετικών μορφών επικοινωνίας εντείνεται συνεχώς. Τα τελευταία χρόνια, τo βίντεο και η σύγχρονη τεχνολογία εισέβαλαν στην καλλιτεχνική σκηνή, εισάγοντας νέες δυνατότητες και δημιουργώντας πολυεπίπεδα μέσα έκφρασης για καινοτόμες ιδέες. Το videodance ήταν και είναι ακόμα μία διέξοδος. Από τη φύση του, το videodance είναι μία σύνθετη καλλιτεχνική φόρμα. Ένα υβρίδιο που αναπτύχθηκε και αυτονομήθηκε, προσφέροντας ένα ατελείωτο πεδίο έρευνας και δημιουργίας στους πειραματιστές που γοητεύονται με το πάντρεμα των τεχνών. Ένα διαμεσικό εκφραστικό εργαλείο που συγχωνεύει αυτοτελή καλλιτεχνικά συμβάντα σε μία ολότητα.
Το σώμα, η κίνηση, η ερμηνεία, ο χώρος, το φως, ο ήχος, το χρώμα, το κοστούμι, τα αντικείμενα και τα εκάστοτε εικαστικά περιβάλλοντα συνυπάρχουν κι ενσωματώνονται σε ένα κινηματογραφικό σύνολο, αλληλεπιδρώντας μέσα το κάδρο.
ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
H κινηματογραφική αποτύπωσης της κίνησης, η σύνθεση, η χορογραφία ή ο χορός για την κάμερα αποτελούν μια εντυπωσιακή πρόκληση για τους καλλιτέχνες του 21ου αιώνα. Η παραγωγή έργων videodance αναπτύσσει διαμεσικούς τρόπους σκέψης, καθώς τα διάφορα δημιουργικά πεδία συναντιούνται, προσφέροντας μια νέα εμπειρία στους καλλιτέχνες. Πώς αναπτύσσουμε μια ιδέα videodance; Πως περνάμε από το όραμα στην πράξη; Πώς σκηνοθετούμε την κίνηση; Πώς χορογραφούμε για την κάμερα; Πώς κινηματογραφούμε ένα κινούμενο σώμα; Πώς ακολουθούμε την κίνηση; Ποιές γωνίες λήψεις αναδεικνύουν τη χορογραφία; Ποιός εξοπλισμός είναι κατάλληλος για την ιδέα μας; Πώς χρησιμοποιούμε το φως; Πώς επικοινωνούμε μεταξύ μας;
Βασικοί στόχοι του εργαστηρίου θα είναι να απαντήσουμε όλα τα παραπάνω καθώς και η γνωριμία των συμμετεχόντων με την τέχνη του videodance, η ανάπτυξη ενός κοινού κώδικα, η βιωματική ανταλλαγή εμπειριών και πρακτικών, ο αυτοσχεδιασμός επάνω στο τρίπτυχο σώμα-χώρος κάδρο, η στιγμιαία σύνθεση πολύμορφων στοιχείων, η ευέλικτη δημιουργική σκέψη και διάδραση μέσα στην ομάδα και η άμεση παραγωγή καλλιτεχνικού έργου με βασικό άξονα τη συνεργατική και οριζόντια αλληλεπίδραση. Θα γεμίσουμε κινούμενες εικόνες, θα ανταλλάξουμε ανησυχίες, θα κινηθούμε παρέα, θα συνθέσουμε γρήγορα, θα ανακατασκευάσουμε τον χώρο και το σώμα. Στο τέλος του εργαστηρίου θα φύγουμε όλοι με ένα μικρό, προσωπικό αλλά και ομαδικό κινηματογραφικό αποτύπωμα.
Η Χρυσάνθη Μπαδέκα είναι χορεύτρια, χορογράφος, βιντεογράφος, videodance trainer και συν-Kαλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Χορού – ATHENS VIDEO DANCE PROJECT. Αποφοίτησε από την Επαγγελματική Σχολή Χορού Ραλλού Μάνου (2004, Αθήνα) και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές (M.F.A in Dance) στο Tisch School of the Arts – NYU (2005, Νέα Υόρκη) με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και του New York University Bασική της κατεύθυνση η χορογραφία για την κάμερα και η δημιουργία πολυμεσικών παραστάσεων. Επιστρέφοντας στην Αθήνα το 2009, παρακολουθεί ως ακροάτρια το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ψηφιακές Μορφές Τέχνης (Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών). Την ίδια χρονιά ξεκινάει και την διδασκαλία εργαστηρίων videodance στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ως guest videodance trainer. Από το 2012 συνεργάζεται σταθερά ως operater/monter με το Θέατρο Άττις/Θεόδωρος Τερζόπουλος, την Ομάδα Σημείο Μηδέν και άλλες ομάδες θεάτρου και χορού. Για 2 χρόνια υπήρξε επιμορφώτρια των καθηγητών χορού των καλλιτεχνικών σχολείων στον τομέα Χορός & Μedia (Υπουργείο Παιδείας), ενώ έχει υπάρξει και βασική videodance trainer στην 3-μηνη εκπαιδευτική πλατφόρμα Inner Movers (χορηγία του Robert Bosch Stifting Foundation, GER). Από το 2009 έχει δημιουργήσει σύντομα έργα videodance κι ένα ντοκιμαντέρ χορού, ενώ έχει κινηματογραφήσει και μοντάρει πάνω από 60 promo trailers και παραστάσεις αρχείου, καθώς και την Επιστροφή του Διόνυσου – Μέθοδος του Θ.Τερζόπουλου (DVD διάρκειας 2,5 ωρών με το βασικό training), που συνοδεύει το βιβλίο σε πάρα πολλές γλώσσες. Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με το Φεστιβάλ Αθηνών, την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Κ.Θ.Β.Ε..
Ως χορογράφος έχει επιχορηγηθεί από το ίδρυμα ΝΕΟΝ και το Υπουργείο Πολιτισμού.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ
Οι συμμετέχοντες είναι καλό να διαθέτουν κάμερα οποιουδήποτε τύπου ( π.χ DSLR, camcorder, smartphone κ.ά). Σε περίπτωση που διαθέτουν και laptop με εγκατεστημένο κάποιο πρόγραμμα μοντάζ το οποίο γνωρίζουν ήδη (π.χ final cut pro, premiere pro κ.ά) είναι καλό να το φέρουν μαζί τους.
https://chrysanthibadeka.weebly.com/
20 – 21 Ιουλίου
10:00 – 15:00
Για πληροφορίες σχετικά με τα σεμινάρια και τα masterclasses στείλετε email στο: [email protected]