The Awesome Performance

bytheway productions (CY)

28.07 | 21:30 | Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”

Τιμές εισιτηρίων: 15€ κανονικό – 12€ φοιτητικό, ανεργίας, πολυτέκνων | Για τις 2 παραστάσεις

Αριάνα Μαρκουλίδου
Χορεύτρια/ performer / χορογράφος. Μετά τις σπουδές χορού της στο SEAD (2004) συνέχισε στο HfMDK στη Φρανκφούρτη (2009) για Masters in Contemporary Dance Education.

Από το 2006 εργάζεται σαν περφόρμερ στην Κύπρο και έχει διατηρήσει μια μακρόχρονη συνεργασία με την ομάδα ΠΕΛΜΑ Λία Χαράκη.

Οι πιο πρόσφατες παραστατικές συνεργασίες της ήταν με τους Milena Ugren Koulas, Alexandra Waierstall, Έλενα Αντωνίου, Αλέξη Βασιλείου, Άντρια Μιχαηλίδου.

Υποψήφια για το «Excellence in Performance» στα STOCKHOLM FRINGE AWARDS 2021 στο κομμάτι Isolation της Άντριας Μιχαηλίδου.

Ξεκίνησε να χορογραφεί το 2009 και το 2013 ίδρυσε την Bytheway productions, μια εταιρεία παραστατικών τεχνών, με τις Ελεάνα Αλεξάνδρου και Εύα Κοραή.

Το τελευταίο της κομμάτι ήταν το «LOITERING» (2019) για το πρόγραμμα Πολιτισμός από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες που επιλέχθηκε για το πρώτο Showcase Χορογραφίας Κύπρου (2020).

Το θέμα της παράστασης είναι το δέος. Οι ερμηνευτές μοιράζονται, μέσω της κίνησης, της φωνής και του τραγουδιού, εμπειρίες από τις δικές τους αναμνήσεις, συναισθήματα και αντίληψη δέους. Εξερευνούν τις δυνατότητες αλλαγής όταν και αφού βιώσει κανείς το δέος. Η ατομική μεταμόρφωση και ταπεινοφροσύνη που βρήκαμε για να αναζητήσουμε στη συνέχεια μια ευρύτερη υπαρξιακή σύνδεση με το περιβάλλον και το περιβάλλον μας. Ποιος είναι ο ρόλος του δέους στη ζωή μας. Για ποιο λόγο είναι εκεί; Πότε το βιώνουμε; Είναι αναγκαίο; Γι’ αυτό υπάρχει η τέχνη; Το επιδιώκουμε ή απλώς συμβαίνει; Πόσο διαρκεί αυτή η αλλαγή ζωής;

Η χορογράφος γράφει: «Οι στιγμές που έχω βιώσει δέος συνδέονται συχνότερα με τη φύση. Όταν βρίσκομαι στην κορυφή του βουνού κοιτάζοντας το καταπράσινο τοπίο με ένα ελαφρύ αεράκι να σαρώνει τα δέντρα. Ή σε μια βάρκα κοιτάζοντας τη θάλασσα να απλώνεται στον ορίζοντα. Το έχω βιώσει όταν μπαίνω σε καθεδρικούς ναούς και άλλα αρχιτεκτονικά μεγάλα κτίρια. Και ακόμη και όταν είδα διάσημα έργα τέχνης και παραστάσεις που δεν πίστευα ότι θα ζούσα από πρώτο χέρι. Είναι σε αυτές τις στιγμές που βρίσκομαι να σκέφτομαι με πιο επεκτατικό τρόπο. Είναι αυτή η μεγάλη κλίμακα της απεραντοσύνης του σύμπαντός μας που συνήθως προκαλεί αυτές τις στιγμές δέους για μένα. Συνειδητοποιώντας πόσο μικροσκοπικοί είμαστε, μου φέρνει μια αίσθηση άνεσης και θέσης σε αυτόν τον πλανήτη».

Υπάρχει ένα στοιχείο ιδιορρυθμίας αλλά και χιούμορ παρόν στο κομμάτι, που είναι χαρακτηριστικό της αισθητικής των παραγωγών Bytheway, με την ψηφιακή σκηνογραφία και τον ζωντανό ήχο σχεδιασμένο ειδικά για το κομμάτι. Οι δύο ερμηνευτές κάθονται σε δύο κούνιες σε έναν φανταστικό χώρο μεταξύ ουρανού και γης, βιώνουν αυτό το υπαρξιακό τοπίο και τη διεύρυνση του χρόνου. Δεν βιάζονται να φύγουν και όμως είναι έτοιμοι να φύγουν σε μια στιγμή, όποτε θα είναι η ώρα τους να πάνε στην επόμενη φάση τους. Μια σκόπιμη αίσθηση σουρεαλισμού και άλλης κοσμικής αισθητικής δημιουργείται για να δώσει χώρο και να προσκαλέσει το κοινό, να το ενθαρρύνει να θυμηθεί τις δικές του εμπειρίες δέους και να του δώσει χρόνο και χώρο να ζήσει ξανά αυτές τις στιγμές.

Αυτό είναι το ταξίδι που κάνουν οι δύο ερμηνευτές, επιπλέουν, αναρωτιούνται και προκαλούν δέος.

Ιδέα: Αριάνα Μαρκουλίδου
Παραγωγή υλικού/ Περφόρμερς: Αριανα Μαρκουλίδου, Ελεάνα Αλεξάνδρου
Δραματουργία: Έλενα Αγαθοκλέους
Σχεδιασμός Ήχου: Πάνος Μπάρτζης
Ψηφιακή Σκηνογραφία: Μαρία Μιτσή
Σκηνογραφία: Εύα Κοραή/Σκηνοτεχνική
Σχεδιασμός Φωτών: Αλεξάντερ Γιότοβιτς
Κοστούμια: Αριάνα Μαρκουλίδου
Με την υποστήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου.

28 Ιουλίου | 21:30 | Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”

bytheway productions – The Awesome Performance

Share
Next Julia Anna Brendle – Radical kindness