ehS came from another planet

Αμάλια Μπένετ, Αντιγόνη Γύρα, Κινητήρας (GR)

31.07 | 21:30 | Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”

Τιμές εισιτηρίων: 12€ κανονικό – 9€ φοιτητικό, ανεργίας, πολυτέκνων | Για τις 2 παραστάσεις

Η Αντιγόνη Γύρα δημιούργησε την ομάδα ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ χοροθέαμα το 1996 με την οποία έχει χορογραφήσει δεκάδες έργα έως σήμερα, με επιχορηγήσεις του ΥΠΠΟΑ και άλλων φορέων ή αυτόνομα, τα οποία έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από το 2008 ως το 2019 συντόνισε το πρώτο residency centre για παραστατικές τέχνες στην Ελλάδα, το οποίο πρόσφερε στον πολιτιστικό χάρτη της Αθήνας διοργανώσεις έρευνας, ανταλλαγής καλλιτεχνών και καλλιτεχνικής φιλοξενίας (www.kinitiras.com).

Με τον Κινητήρα φέρνει τον χορό και το σωματικό θέατρο στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενώ οργανώνει προγράμματα Erasmus+ ανταλλαγής νέων με άξονες κοινωνικής ευαισθητοποίησης ( lgbtq+, προσφυγικό, ρητορική του μίσους κ.α). Τα τελευταία δυο χρόνια πραγματοποίησε με υποστήριξη από φορείς του εξωτερικού και το ΥΠΠΟΑ δυο χορογραφικές έρευνες (Femininity in transition, Σύγχρονος Χορός και Τρίτη Ηλικία). Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σκηνοθέτες και σχήματα στο Εθνικό Θέατρο, στο Ελεύθερο Θέατρο και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Διδάσκει κίνηση και χορογραφία σ ́επαγγελματικές σχολές.

Η Αμάλια Μπένετ δουλεύει στην Ελλάδα από το 1993 σαν χορεύτρια, χορογράφος, βοηθός χορογράφου, καθηγήτρια κίνησης σε ηθοποιούς και αυτοσχεδιασμού σε χορευτές. Συνεργάστηκε στενά με τον Κωνσταντίνο Ρήγο, το Χοροθέατρο ΟΚΤΑΝΑ και το ΚΘΒΕ για μια δεκαετία ενώ έχει δουλέψει με την ομάδα ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΧΟΡΟΘΕΑΜΑ πολλές φορές από το 1993 έως σήμερα. Επίσης συνεργάζεται με το ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ και το ΚΘΒΕ ως χορεύτρια και χορογράφος καθώς και με τον Νίκο Καραθάνο, τον Νικήτα Μιλιβόγεβιτς και άλλους σημαντικούς σκηνοθέτες στην Ελλάδα, τη Σερβία, τα Βαλκάνια και τον κόσμο. Τη σεζόν 2022-23 σκηνοθέτησε και χορογράφησε τα «Φώτα της πόλης» στην κεντρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου – Θέατρο Rex – Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη».

Η Αμάλια Μπένετ και η Αντιγόνη Γύρα συνδημιούργησαν το “ehS came from another planet”, ένα αυτοσχεδιαστικό σόλο που χορεύει η Αντιγόνη Γύρα στο πλαίσιο της έρευνάς της «Θηλυκότητα σε μετάβαση».

– Πόσες φορές έχεις νιώσει «σαν ψάρι έξω απ΄το νερό του;»
– Πόσες φορές σκέφτεσαι ότι δεν υπάρχει χώρος για τις σκέψεις και τις ιδέες σου;
– Πόσες φορές κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη κι αναρωτιέσαι που βρίσκεσαι στην αντανάκλαση που βλέπεις;
– Πόσες φορές εύχεσαι να εξαφανιστείς χωρίς να το καταλάβει κανείς;
– Πόσες φορές νιώθεις ότι προέρχεσαι από…άλλο πλανήτη ή ίσως «άλλο ανέκδοτο»;

Αυτό είναι ένα σόλο για την ετερότητα. Θα μπορούσε να είναι ένα τρέιλερ από μια καλτ ταινία επιστημονικής φαντασίας η οποία μιλάει για περίεργα πλάσματα που ζούνε μέσα μας. Αυτά τα «πλάσματα» είναι οι σκέψεις μας, τα συναισθήματα μας, οι ιδέες μας που συχνά μας κάνουν να νιώθουμε την ετερότητα μας σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους γύρω μας , μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι προέρχονται από έναν άλλο πλανήτη σε σχέση με τα υπόλοιπα που συμβαίνουν μέσα μας και γύρω μας.

Η Αμάλια και η Αντιγόνη δούλεψαν μαζί , από απόσταση διαδικτυακά και δια ζώσης , προκειμένου να δημιουργήσουν ένα αυτοσχεδιαστικό σόλο εξερευνώντας τις διαφορετικές δυνατότητες που κουβαλά ένα μεσήλικο σώμα που τολμάει να επιστρέψει στην σκηνή μετά από δυόμιση δεκαετίες απουσίας.

Η Αντιγόνη επιχειρεί μια σειρά μεταμορφώσεων κατά τη διάρκεια του σόλο ανακαλύπτοντας ποια ετερότητα της ανήκει. Μέσα από μια ουσιαστική έρευνα στο θέατρο και την λογοτεχνία από τον Ιονέσκο μέχρι τον Κάφκα και τον Μαν, φτιάχνεται ένα αλλούτερο πλάσμα το οποίο σκοπό έχει να επικοινωνήσει με την διαφορετικότητα εντός μας.

Το κοστούμι και το ηχοτοπίο συνυπάρχουν επί ίσοις όροις με το κινούμενο σώμα εξερευνώντας ένα βαθύ διάλογο μετασχηματισμού της φόρμας.

Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Αμάλια Μπένετ, Αντιγόνη Γύρα
Χορεύει: Αντιγόνη Γύρα
Κοστούμι: Ευδοκία Βεροπούλου
Ηχοτοπίο: Ορέστης Τάνης
Φωτισμοί: Anti Steve
Πρεμιέρα: Jerusalem International Solo Dance Festival 2022

31 Ιουλίου | 21:30 | Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”

Αμάλια Μπένετ, Αντιγόνη Γύρα, Κινητήρας – ehS came from another planet

Share
Next Πάνος Μαλακτός – SADBOI