Ανοιχτή πρόσκληση υποβολής περιλήψεων για την ημερίδα: “Σώμα στον δημόσιο χώρο ως βίωμα και ως πράξη”

23 Ιουλίου – Χανιά / Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου
Στο πλαίσιο του διεθνούς φεστιβάλ σύγχρονου χορού “Dance Days Chania”, σε συνεργασία με τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης

Ανοιχτή πρόσκληση – Open Call

Ο χορός και ο χώρος με τη σωματική μεσολάβηση μοιράζονται έναν κοινό ρυθμό βιωματικής έκφρασης. Η σωματικότητα είναι ο ορίζοντας του προσανατολισμού μας στον κόσμο, ο ζωντανός φορέας της αντιληπτικής σχέσης μας με αυτόν. Το σώμα μέσα από την αμεσότητα της παρουσίας του επιτρέπει την οικειοποίηση του χώρου που κατοικούμε. Ειδικά στη δημόσια εκδοχή του, ο χώρος είναι το πεδίο συνάντησης ατομικών και συλλογικών προθέσεων, διεκδικήσεων, δημιουργικών πράξεων, ρήξεων, παθημάτων. Ο δημόσιος χώρος είναι ένα σύνθετο πεδίο με αντικρουόμενες επιθυμίες και συμβολικές ανταλλαγές, είναι το συγκεκριμένο πεδίο που συγκροτεί τον κοινωνικό δεσμό, την ατομική και τη συλλογική διαπραγμάτευση.

Σήμερα, η σωματική αντιληπτικότητα στον δημόσιο χώρο υπερβαίνει τις οριοθετήσεις ανάμεσα σε όραση και αφή, νόηση και αίσθηση. Η χωρική εμπειρία είναι όλο και περισσότερο αποσπασματική και διαμεσολαβημένη. Ο δημόσιος χώρος απειλείται ή ακόμα και διευρύνεται από τον ψηφιακό και εικονικό χώρο που γίνονται ολοένα και περισσότερο αναπόσπαστο κομμάτι των σωματο-χωρικών μας σχέσεων και εμπειριών. Τα τελευταία χρόνια η συγκέντρωση των σωμάτων στον δημόσιο χώρο ενέτεινε τη δυνατότητα του σώματος να διεκδικήσει εκ νέου την πόλη τόσο επιτελεστικά όσο και πολιτικά για την κατοχύρωση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα οποία βασίζονται στην αποδοχή της διαφορετικότητας καθώς και στην κοινωνικο-οικονομική ισότητα. Πώς ανταποκρίνονται οι καλλιτέχνες της performance και του χορού στον διαρκώς συρρικνούμενο και υβριδικό δημόσιο χώρο δίνοντάς μας την ευκαιρία για νέες βιωματικές εμπειρίες και κοινούς τόπους συνεύρεσης, αντιπαράθεσης ή εναρμονισμού;

Η ημερίδα με τίτλο Το Σώμα στον Δημόσιο Χώρο ως Βίωμα και ως Πράξη θα προσπαθήσει να συμβάλει στον επαναπροσδιορισμό του δημόσιου χώρου και της σχέσης μας μαζί του προωθώντας έναν διάλογο ανάμεσα στους διάφορους τρόπους με τους οποίους ο χώρος “ασκείται” και βιώνεται μέσα από το σώμα. Προσκαλούμε επιστήμονες, ερευνητές και καλλιτέχνες ενδεικτικά από τα πεδία της Αρχιτεκτονικής, του Χορού, της Performance και των Ψηφιακών Τεχνών, της Φαινομενολογίας, της Κοινωνικής Γεωγραφίας και Ανθρωπολογίας να υποβάλουν περιλήψεις για ανακοινώσεις.

Πώς μπορεί χορός και χώρος να αλληλο-ποιηθούν και να χωρο-ποιήσουν εκ νέου; Με ποιους τρόπους μια τέτοια προσέγγιση μπορεί να οδηγήσει σε αισθητικές και πολιτικές πράξεις και σχηματισμούς εμπειρίας που δημιουργούν νέους τρόπους κατοίκησης του συλλογικού κοινού μας χώρου; Να δώσει γειωμένες απαντήσεις στη μαζική αντικατάσταση του δημόσιου χώρου από τη δημόσια ψηφιακή σφαίρα;

Οδηγίες υποβολής περιλήψεων
Απαιτείται η αποστολή περίληψης στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] έως και τις 05 Ιουνίου 2023. Η περίληψη ζητείται να είναι σε μορφή ηλεκτρονικού αρχείου Word έκτασης από 200 έως 350 λέξεις, με γραμματοσειρά Arial / Times New Roman και θα πρέπει να περιλαμβάνει:
– Τον τίτλο της εισήγησης
– Τα ονόματα των συγγραφέων, την ιδιότητά τους και στοιχεία επικοινωνίας
– Αναφορά στους στόχους της εισήγησης
– 3 έως 5 λέξεις – κλειδιά και μέχρι 10 βασικές βιβλιογραφικές αναφορές.

Η γλώσσα των εισηγήσεων μπορεί να είναι στα ελληνικά ή τα αγγλικά.
Οι περιλήψεις θα κριθούν από τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής.

Η συμμετοχή στην ημερίδα θα πραγματοποιηθεί (κατά προτίμηση) με φυσική παρουσία και θα περιλαμβάνει διακεκριμένους προσκεκλημένους ομιλητές και συμμετοχές σε εργαστήρια και δράσεις στην πόλη.

Σημαντικές ημερομηνίες:
Ημερομηνία υποβολής περιλήψεων: 05 Ιουνίου 2023
Γνωστοποίηση αποδοχής περιλήψεων: 15 Ιουνίου 2023

Επιστημονική επιτροπή: Αλέξανδρος Βαζάκας (Αρχιτέκτων, Αναπλ. Καθηγητής Π.Κ.), Δρ. Αριάδνη Μίκου (Αρχιτέκτων, Ερευνήτρια Χορού), Δρ. Στεριανή Τσιντζιλώνη (Θεωρητικός του Χορού, Επιμελήτρια, ΕΑΠ.), Σοφία Φαλιέρου (Χορογράφος, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Dance Days Chania), Δήμητρα Χατζησάββα (Αρχιτέκτων, Αναπλ. Καθηγήτρια Π.Κ.).

Φορείς διοργάνωσης: Dance Days Chania, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Π.Κ.

Φωτογραφία: SOUTH Space for Photography – Giannis Karounis/ “Orbital”