achronic fracture – performance project με και για την ώριμη ηλικία 65+

Πολένα Κόλια (GR/DK)

20.07 – 27.07 

Για πληροφορίες και εγγραφές στείλτε email στο: [email protected]

Το project achronic fractures αφορμάται από τις ανατομικές, βιολογικές και ψυχοκοινωνικές αλλαγές του ώριμου σώματος, για να εξερευνήσει απτά τις έννοιες του θραύσματος και της ανθεκτικότητας , της αλλαγής του σώματος, της ενσυναίσθησης, της φροντίδας και την τρομερή ικανότητα του σώματος να μετασχηματίζεται και να ενσωματώνει τις επιδράσεις του χρόνου, για να παραμείνει εν ζωή και να εμπνεύσει τη συνέχισή της. Τι μας μαθαίνει η ωρίμανση του σώματος για την απώλεια, την ανασύνθεση, την νύξη για τη διαχρονική ανάγκη για συνύπαρξη;

Το achronic fractures αποτελεί τη συνέχιση της συνεργασίας του φεστιβάλ σύγχρονου χορού Dance Days Chania και της δημιουργού και χορεύτριας, Πολένα Κόλια Πέτερσεν, πάνω στις δράσεις της κοινότητας και τον χορό με και για την ώριμη ηλικία 60+. Εντοπίζοντας την ανάγκη για τον συντονισμό συμμετοχικών δράσεων με μεγαλύτερη διάρκεια για την ανατροφοδότηση, ορατότητα κι ενίσχυση της πρόσβασης της κοινότητας των 65+ σε κινητικά εργαστήρια και δημιουργικές διαδικασίες, το παρόν project προτείνει μια σειρά από εργαστήρια και την δημιουργία μιας τελικής χορευτικής περφόρμανς που θα παρουσιαστεί στο επερχόμενο Dance Days Chania Festival το καλοκαίρι του 2024.

Με στόχο την προσφορά στην κοινότητα ώριμων ατόμων στα Χανιά και την κινητική ενεργοποίηση της δημιουργικότητας και της συμμετοχής τους το project προτείνει ένα μοντέλο δράσης του project με διπλή λειτουργία:

–     κινητικά εργαστήρια: αφενός οι συμμετέχοντες αποκτούν γνώσεις κι εξερευνούν βιωματικά την ανατομία του ώριμου σώματος μέσα από την αφή, την αναπνοή και την κίνηση (οστά, μυς, περιτονία, σύνδεσμοι, πνευματικές λειτουργίες σε σχέση με τις λειτουργίες των οργάνων και των συστημάτων του σώματος). Παράλληλα χαρτογραφούμε εργαλεία με τα οποία κάθε σώμα ξεδιπλώνει την κινητικότητα και τις εκφραστικές δυνατότητές του. Δύο βασικά ερωτήματα υποστηρίζουν το εργαστήρι: Πώς αφουγκράζομαι το σώμα μου και την κίνησή του στο τώρα, σαν να το ένιωθα για πρώτη φορά χωρίς προκαταλήψεις; Πώς αφήνομαι στην κίνησή μου, για να ακούσω το ανατομικό μου σώμα και να ξεκλειδώσω το αρχείο της σωματικής μνήμης και την εκφραστικότητά μου; Σκοπός είναι η καλλιέργεια της συνειδητότητας κι αίσθησης της κίνησης πέρα από τον πόνο και τον περιορισμό, να υποβοηθήσουν την προσωπική αποδοχή και τις κινητικές επιλογές του ώριμου σώματος και να αναζωογονήσουν την τόλμη και την εκφραστική αυτοπεποίθησή του στο τώρα.

–     χορογραφική σύνθεση: αφετέρου εφαρμόζουμε αυτές τις εξερευνήσεις και τα εργαλεία σε χορογραφική έρευνα για την δημιουργία της χορευτικής περφόρμανς του project. Οι ανατομικές εξερευνήσεις της κίνησης και της αναπνοής θα μας οδηγήσουν σε δημιουργία κινητικού υλικού γύρω από τους άξονες χρόνος, αίσθηση, ανάσα, αναχαίτιση, άφημα, ησυχία, σωματική μνήμη, σωματική και νοητική αντοχή. Η δημιουργική αλληλεπίδραση της ομάδας εμπλουτίζεται από το μοίρασμα προσωπικών ιστοριών γύρω από τις εμπειρίες της αλλαγής, της εκφύλισης και της απώλειας, της αποδοχής, της ικανότητας του σώματος να επιμένει και να μοιράζεται για τη συνέχιση της ζωής. Εμβαθύνουμε σε ζητήματα επιτέλεσης κι ερμηνείας, κινητοποιούμε την δημιουργικότητα και οξύνουμε τις διαφορετικές και συγκεκριμένες ικανότητες των ώριμων σωμάτων να μιλήσουν επί σκηνής και να μυήσουν το κοινό σε έναν σκηνικό κόσμο, όπου το σώμα επικοινωνεί μέσα από την ειλικρίνεια της κίνησής του με άξονα την ενσυναίσθηση προς εαυτό και τους θεατές. Η τελική περφόρμανς θα ενεργοποιεί και τη συμμετοχή του κοινού στο βίωμα πέρα από την παθητική θέαση.

Οι συμμετέχοντες μπορούν να επιλέξουν να συμμετάσχουν μόνο στα κινητικά εργαστήρια ή/και στη χορογραφική διαδικασία για την δημιουργία του τελικού έργου. Σκοπός αυτού είναι όχι μόνο να υπάρχουν διαφορετικές δυνατότητες συμπερίληψης και συμμετοχής, αλλά και η δημιουργία μιας κοινότητας δημιουργικής ανταλλαγής, όπου οι συμμετέχοντες θα μπορούν να αλληλοτροφοδοτούνται: όσοι συμμετέχουν στα κινητικά εργαστήρια θα μπορούν να δρουν ως εξωτερικό μάτι σε επιλεγμένες πρόβες, υποστηρίζοντας με τη δική τους ανατροφοδότηση, κι όσοι συμμετέχουν και στη χορογραφική διαδικασία να εμπλουτίζονται από την αλληλεπίδραση με τους συν-κινούμενούς τους στα εργαστήρια.

Το project προσεγγίζει τις βιολογικές αλλαγές και την ευαλωτότητα του σώματος ως πηγή δύναμης και ενδυνάμωσης των ψυχοκοινωνικών ιστών φροντίδας και αλληλοϋποστήριξης, για να αντιστρέψουμε την εξίσωση της αλλαγής με την εκφύλιση και τον αποκλεισμό του ώριμου σώματος. Αντί αυτού το project εντοπίζει μια μετασχηματιστική δύναμη στην ικανότητά μας να αποδεχόμαστε το πέρας του χρόνου, να αφουγκραζόμαστε τις αλλαγές του σώματος και να τις αντιμετωπίζουμε με θετικό πρόσημο ως νέες δυνατότητες με βαθύτερο υπαρξιακό υπόβαθρο. Διότι το ώριμο σώμα μας υπενθυμίζει όχι μόνο πως ο άνθρωπος είναι τρομερά ανθεκτικός κι επίμονος για ζωή, αλλά και πως αυτή η επιμονή του κραυγάζει τη σημασία των κοινωνικών συνδέσεων και της συνύπαρξης, για να συνεχιστούν οι κύκλοι της ζωής.  Έτσι το project συνεχίζει την βαθιά ανθρώπινη και ευαίσθητη γραμμή της δουλειάς της πρώτης συνεργασίας με και για την ώριμη ηλικία μεταξύ του Dance Days Chania & της δημιουργού, η οποία ξεδιπλώθηκε πάνω στους αφηγηματικούς άξονες των προσωπικών ιστοριών των συμμετεχόντων. Αυτήν τη φορά, όμως, το project βρίσκει κινητικό εφαλτήριο, για να κινήσει το σώμα τις ιστορίες που έχει αποθηκεύσει σκελετικά, μυϊκά, νοητικά, συναισθηματικά.

Η Πολένα είναι Ελληνοδανέζα περφόρμερ, δημιουργός και συντονίστρια χορού. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λέρο, έχει ζήσει κι εργαστεί στην Δανία, την Σουηδία, την Αγγλία και την Ελλάδα και δραστηριοποιείται πλέον με βάση της την Αθήνα. Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους Romeo Castellucci – Societas (IT), ΖΗΤΑ / Ίρις Κάραγιαν (GR), Amorphy/Τζένη Αργυρίου (GR), Norrdans (SWE), Ομάδα Σύγχρονου Χορού Πέρσα Σταματοπούλου GR), Σοφία Κουλουκούρη (SW/GR) – MIRfestival, Neopost Foofwa (SW). Έργα της έχουν παρουσιαστεί στο Dance Days Chania Festival, Open House Fest – Dance House Lemesos, Flux Laboratory Athens, Ticino in Danza κι επιχορηγηθεί από το ΥΠΠΟΑ (ερευνητικό πρόγραμμα 2021 & Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός 2022). Αναπτύσσει την καλλιτεχνική και κινητική της πρακτική μέσα από μια οικολογική προσέγγιση του σώματος με επίκεντρο το MB training (Muscle Bone/Mind Body), την σωματική πρακτική της φιλοσοφίας Body Weather του χορευτή Butoh Min Tanaka, την οποία και ακολούθησε στα χνάρια της χορογράφου Kitt Johnson / X-act (DK) και αποτέλεσε καίριο πυλώνα, για να αναπτύξει την προσωπική της ενσώματη έρευνα και οικολογική προσέγγιση του σώματος και του τόπου στις παραστατικές τέχνες. Το δημιουργικό της έργο ξεδιπλώνει το έμβιο σώμα μέσα από όλες του τις εκφραστικές υφές – την κίνησή του, τη φωνή, τις αισθήσεις, τη μνήμη, τη γλώσσα και την χειραφετική ποιητική της δυναμη, τη φαντασία του σώματος και την ικανότητά του να αλληλεπιδρά και να σχετίζεται με άλλα -ανθρώπινα και μη- σώματα. Η εξερεύνηση της βιωματικής ανατομίας, του τόπου, του χώρου και της φαντασίας είναι κεντρικοί άξονες στην πρακτική της. Ως δημιουργός δραστηριοποιείται στο πεδίο της διευρυμένης χορογραφίας εστιάζοντας στις socially engaged και συμμετοχικές χορευτικές πρακτικές. Εφαρμόζει human- και site-specific προσεγγίσεις στη δημιουργική της μεθοδολογία και επιδιώκει την κοινωνική ή/και σωματική συμμετοχή διαφόρων κοινών και κοινοτήτων στην έρευνα, δημιουργία, επιτέλεση ή/και κληρονομιά του έργου. Τέλος, η καλλιτεχνική και σωματική της πρακτική εστιάζει στο να καλλιεργεί βιώσιμες δομές πρακτικής και δημιουργίας σύγχρονου χορού, χτίζοντας δεσμούς διαρκείας με και για τοπικές κοινότητες και οικολογίες. Έλαβε το βραβείο Mary Zemke Memorial Fund Prize (Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance, 2017-2018) για την ικανότητά της να φέρνει ανθρώπους κοντά και να χτίζει κοινότητες μέσα από την τέχνη του χορού. Το 2023 υπήρξε μέλος του ευρωπαϊκού καλλιτεχνικού δικτύου Biennale des Jeunes Créateurs de l’Europe et de la Méditerranée – DE.a.RE Gathering Spells.

Για πληροφορίες και εγγραφές στείλτε email στο: [email protected]

20 – 27 Ιουλίου

Πολένα Κόλια | achronic fracture – performance project με και για την ώριμη ηλικία 65+

Share
Next Μυρτώ Δελημιχάλη, Χρυσάνθη Φύτιζα – Locatropica