«Διαβαίνοντας» – Ο Σιωπηλός περίπατος ως ερευνητική διαδικασία
Δωρεάν συμμετοχή
Ελένη Μυλωνά & Στεριανή Τσιντζιλώνη
23.07 – 24.07 | 10:00 – 11:30 & 18:00 – 19:30
Για πληροφορίες και εγγραφές επικοινωνήστε μαζί μας στο: [email protected]
Video by: Jia Xi Han
Το σεμινάριο προτείνει την εμπειρία των σιωπηλών περιπάτων ως μια ερευνητική διαδικασία με στόχο την επανεξέταση της σχέσης μας με το αστικό τοπίο, τη συλλογική εμπειρία και τη μνήμη. Απευθύνεται σε επαγγελματίες και μη του χορού και περιλαμβάνει δύο συναντήσεις ημερησίως: τη συμμετοχική διαδικασία του περιπάτου (1,5 ώρα) και ένα worskhop στο στούντιο (1,5 ώρα).
Η εμπειρία της διαδρομής, σχεδιασμένη σε σχέση με συγκεκριμένα τοπόσημα της πόλης των Χανίων, θα ακολουθεί οδηγίες δοσμένες εκ των προτέρων από τη χορογράφο Ελένη Μυλωνά. Επιδιώκεται η ευαισθητοποίηση των αισθήσεων και της αντίληψης, η αλλαγή στις προσλαμβάνουσες και η δημιουργία συνθηκών συλλογικής εμπειρίας σε σχέση με την πόλη, την ιστορία και εμάς.
Στο στούντιο, η χορογράφος Ελένη Μυλωνά και η θεωρητικός του χορού Στεριανή Τσιντζιλώνη μαζί με τους συμμετέχοντες θα διερευνήσουν δημιουργικά και αναστοχαστικά το υλικό των περιπάτων αλλά και τις ίδιες τις δυνατότητες της ερευνητικής μεθόδου, με εργαλεία έννοιες όπως ‘φαντάσματα’, ‘πλάνητες’ και ‘αργοπορία’ .
Η Eλένη Μυλωνά είναι χορογράφος, ερευνήτρια και performer. Μέσα από την ερευνά της η οποία βασίζεται στην πρακτική της, διερευνά τις δυνατότητες της γλώσσας και του σώματος, στον χρόνο και τον χώρο και τη σχέση της γλώσσας με τη φαντασία. Οι performances της, οι οποίες αποτελούν παρουσιάσεις καλλιτεχνικής έρευνας ή/και δημιουργία/επιτέλεση έργων για τον (δημόσιο) χώρο, έχουν φιλοξενηθεί σε φεστιβάλ, μπιενάλε και καλλιτεχνικές εκθέσεις, ενώ έχουν παρουσιαστεί σε θέατρα, γκαλερί και ερευνητικούς χώρους στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Ζυρίχη, τη Βασιλεία, το Βερολίνο, το Λονδίνο και το Άρνεμ.
Στη Ζυρίχη, τα τελευταία 12 χρόνια, έχει συνεργαστεί με τα ακόλουθα ινστιτούτα χορού, θέατρα και ομάδες θεάτρου και έρευνας: Τanzhaus Zurich, RoteFabrik Τheater, Maxim Theater, Holzke, ΜerumAtelier, Tropchertoshare, Terrasse Ensemble, Τanz+Twicky, OFFDance κ.α. ως χορογράφος-επιμελήτρια κίνησης, δασκάλα χορού, maker και performer.
Παράλληλα, απο το 2007 μέχρι σήμερα, έχει διοργάνωσει ως ανεξάρτητη δημιουργός και συν- διοργανώσει με οργανισμούς, μια σειρά απο μακρόχρονες διαδικασίες με βασικά εργαλεια σύνθεσης και έρευνας τον χορό/κίνηση, την ανάγνωση/γραφή και τον διάλoγο/αναστοχασμό, σε ομάδες. Διδάσκει σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό, τόσο σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες χορευτές/ηθοποιούς, όσο και σε παιδιά και εφήβους, ενώ έχει παρουσιάσει μια σειρά από σεμινάρια και εργαστήρια πάνω στην καλλιτεχνική (της) έρευνα.
Είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος ΜΑ Theatre Practices, από το πανεπιστήμιο ‘ArtEZ University of the Arts’ στην Ολλανδία. Έχει σπουδάσει χορό στη σχολή του Λεωνίδα Ντε Πιαν (΄80-’86) και στο φυτώριο της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης ( Κ.Σ.Ο.Τ) (΄87-’91), και κατέχει πτυχίο διδασκαλίας χορού απο την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή της Μοριάνοβα Τράστα (2004-2007).
Έχει συνεργαστεί ως περφόρμερ ή/και έχει λάβει μέρος μετά από πρόσκληση σε ερευνητικά προγράμματα με τους Michael Klein, Vera Mantero, Juan Dominguez, Δανάη Θεοδωρίδου, Anna Sanchez, Jean-Paul Jaccarini, Juan Kruz Diaz de Garaio Esnaola, και άλλ@ς.
Η Στεριανή Τσιντζιλώνη είναι επιμελήτρια, ερευνήτρια και θεωρητικός του χορού. Διδάσκει θεωρία και ιστορία χορού σε Πανεπιστημιακά τμήματα και επαγγελματικές σχολές χορού.
Είναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Χορού και του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κάτοχος ΜΑ σε Σπουδές Χορού (Πανεπιστήμιο του Surrey) με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση, και Διδάκτωρ Θεωρίας Χορού (Πανεπιστήμιο Roehampton). Για την περίοδο 2020-21 ήταν υπότροφος του προγράμματος Επισκεπτών Καλλιτεχνών στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ της Ουάσιγκτον.
Ως επιμελήτρια συνεργάστηκε με Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για το 8ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων της (2021), υπήρξε Καλλιτεχνική Σύμβουλος για τον Χορό στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου (2016-19) και Συνεργάτης Έρευνας και Προγραμματισμού στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας (1998-2015). Σε συνεργασία με το TWIXTlab και το Κέντρο Μελέτης Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν επιμελήθηκε την πρώτη διαδικτυακή σειρά διαλέξεων για την καλλιτεχνική έρευνα του χορού στην Ελλάδα (φθινόπωρο-χειμώνας 2020-21) και τη συλλογή υλικού από δέκα χορογράφους για το διαδικτυακό αρχείο τεχνών (artistic-research.gr). Παράλληλα ως θεωρητικός και δραματουργός συνεργάζεται σε projects καλλιτεχνών όπως οι: Γιάννης Μανταφούνης, Ανδρονίκη Μαραθάκη, Σοφία Μαυραγάνη κ.ά.
Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης Χορού του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (2020-2021).
Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά και εκδόσεις, όπως το Research in Dance Education, Journal of Greek Media & Culture κ.α. Πρόσφατα, το κείμενό της για τον Δημήτρη Παπαϊωάννου συμπεριλήφθηκε στο βιβλίο αναφοράς Fifty Contemporary Choreographers του εκδοτικού οίκου Routledge.
Για πληροφορίες και εγγραφές επικοινωνήστε μαζί μας στο: [email protected]
23 – 24 Ιουλίου
10:00 – 11:30 & 18:00 – 19:30
Ελένη Μυλωνά & Στεριανή Τσιντζιλώνη | «Διαβαίνοντας» – Ο Σιωπηλός περίπατος ως ερευνητική διαδικασία