Mehdi Farajpour – EMPTY BODY

Σεμινάριο Dance Days Chania

Το EMPTY BODY γεννήθηκε αρχικά στα πλαίσια του θεάτρου και εισήλθε στο χώρο του χορού κατά τη διάρκεια της έρευνάς μου στην κίνηση. Έτσι η μέθοδος έχει αναπτυχθεί σε  χορογραφικό περιβάλλον διατηρώντας παράλληλα τα θεατρικά του χαρακτηριστικά. Τώρα, το EMPTY BODY είναι ένα σημείο όπου ο χορός, το θέατρο, η performance & η ποίηση συναντώνται. Παράλληλα με αυτόν τον μικτό χαρακτήρα, η μέθοδος απορροφά επίσης βαθιά τη δύναμη της από την περσική ποίηση και το σουφισμό, αλλά με μια σύγχρονη προσέγγιση. Έτσι, έκανε ένα βήμα ακόμη και αυτή τη φορά, προς τη φιλοσοφία. Ως εκ τούτου, η βασική πρόκληση για τους επαγγελματίες είναι να φτάσουν και να αντιληφθούν την κατάσταση του Κενού πριν χορέψουν. Σε αυτήν την περίπτωση, η μέθοδος μοιάζει με μια ατελείωτη προσωπική έρευνα αντί να διδάσκει μια συγκεκριμένη τεχνική χορού. Ακριβώς το ίδιο είδος συνέχειας όπως και για τους Ινδούς προς το SAMADHI (समाधि) στους Dervishes, προς την FANAA και για τους Βουδιστές: Nirvana.

Το EMPTY BODY βασίζεται σε ορισμένες αρχές και έννοιες, όπως παρακάτω:
– Η γενική ιδέα: Στο θέατρο, οι ηθοποιοί έπρεπε να φιλοξενήσουν ένα νέο χαρακτήρα στο σώμα τους που λέγεται ρόλος. Σε αυτή την περίπτωση, η σημασία αυτού του δεύτερου χαρακτήρα είναι πολύ πιο τολμηρή από εκείνη του ηθοποιού. Στο χορό, πράγματι, οι χορευτές δεν χρειάζεται να φιλοξενούν κανένα δευτερεύοντα χαρακτήρα. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να έχουν το δικό τους χαρακτήρα στο σώμα/κίνηση.

– Διαλογισμός σε κίνηση: Η έννοια αυτή εστιάζει κυρίως στη δύναμη της φαντασίας και του διαλογισμού. Σε αυτήν την περίπτωση, το σώμα θεωρείται ως ένα αντικείμενο ή ένα εργαλείο για να χειραγωγηθεί από κάτι που ονομάζεται Νους. Το σώμα είναι κάτι που πρέπει να κινηθεί, κάτι που πρέπει να χορέψει μαζί.

– Εγώ & το εγώ: Το κενό σώμα θεωρεί το μυαλό ως θεμέλιο και το σώμα ως κατασκευή. Περνά μέσα ο Διαλογισμός: ένα ταξίδι από το “Ι” (εγώ) στο “Ι” (χωρίς εγώ).

– Περσικός σουφισμός: Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το κενό σώμα είναι εμπνευσμένο από τον περσικό σουφισμό και την πεποίθηση για μεταμόρφωση. Ένας Σούφι πιστεύει στην αρμονία τόσο διανοητικά όσο και πνευματικά και ο στόχος του είναι να είναι μέρος αυτής της αρμονίας. Σημαίνει ότι αρχικά το μυαλό του αρχίζει να χορεύει και το σώμα του ακολουθεί. Στον Σουφισμό, κάποιος προσπαθεί να φανταστεί και να αντιληφθεί τη ζωή ως δέντρο ή σαν πέτρα, ή νερό, και όμως, όχι με τη μίμηση, αλλά βιωματικά. Και αφού περάσει αυτά τα στάδια, επιστρέφει στην ανθρώπινη μορφή αλλά ως άνθρωπος χωρίς ΕΓΩ. Η κενότητα ξεκινά από αυτό το σημείο και η φυσική κίνηση (χορός) την ακολουθεί.

Τι ακριβώς είναι το κενό σώμα;
Το κενό σώμα είναι η πιο κατάλληλη μορφή του σώματος για τους χορευτές, καθώς και για τους εκτελεστές. Ένα άδειο σώμα είναι η πιο αγνή μορφή του όντος το οποίο δεν φέρει κανένα χαρακτήρα, ούτε κάποια χαρακτηριστικά. Έτσι, ένα άδειο σώμα μπορεί εύκολα να αντιπροσωπεύει οποιαδήποτε στοιχεία στον κόσμο. Μπορεί να παραμείνει σαν ένα δέντρο για χρόνια, ή να μείνει ακίνητο σαν πέτρα για πολύ καιρό, μπορεί ν’ ανασαίνει, όπως τον αέρα και να κυματίζει όπως ο άνεμος. Για να αποφευχθεί οποιαδήποτε ψεύτικη και αφελής εικόνα από τη μέθοδο, όλα αυτά χρειάζονται μια βαθιά κατανόηση από την πνευματικότητα, την ποίηση, το Διαλογισμό και το Σουφισμό. Το εργαστήριο “Διαλογιστικού” χορού προσπαθεί να δώσει μια βασική γεύση από όλα αυτά για το κοινό του.

Συμπέρασμα: Μέσα από τα μαθήματα, οι συμμετέχοντες θα μάθουν για το πως να δημιουργούν χορογραφίες εμπνευσμένες από την ποίηση, τη φύση, τη φαντασία, καθώς και την καθημερινή ζωή. Στο δρόμο για ένα νέο στυλ του χορού, η μέθοδος δοκιμάζει διάφορες μορφές χορού, σωματικές εκφράσεις, κυκλική γιόγκα, είδη έρευνας του σώματος / νου και φυσικά της Ποίησης.

Απευθύνεται σε όλα τα επίπεδα.

Mehdi FARAJPOUR is an Iranian choreographer and artistic director for ORIANTHEATRE Dance Company based in Paris. He began as a theatre artist but now is considered as conceptual performance artist.

Mehdi’s artistic career covers various fields such as dance, video, photography, poetry, theatre and performance art. He divides his time between creating shows and teaching his movement method called EMPTY BODY.

The Monk Performers is the title of Mehdi’s book published in 2008 in Tehran. The book consist of his theories about Presence & Concentration.

Currently, he is program manager of PARIS SUMMER ACADEMY. The program aims at training a new generation of multi-disciplined dancers and performers under supervision of world-widely known artists.

Examples of the venues & festivals where Mehdi work (shows/workshops) has been seen are: IMPULSTANZ festival (Vienna), Institut du Monde Arabes (Paris), Istrian national theatre (Croatia), CRICOTEKA (Tadeusz Kantor’s museum in Krakow), Wroclaw National museum, Sopot national gallery, TANZFAKTUR (Cologne), SOLO festival (Moscow)…

He is mainly active in Europe (Germany, England, Finland, Sweden, Spain, Poland, Croatia, Norway, Belorussia,…) and in Asia (India, Turkey, South Korea & Iran).

Awards/Achievements: 2008 (The best choreography and creative music for Suddhalaiyadi from 26th international theatre festival, Tehran). 2008 (grant from “Hooyong performing Arts Center” of South Korea). 2009 (grant called Orient and Europe from Poland). 2010 (he was part of jury for Minsk international university theatre festival). 2011 (awarded The Best Director Prize for his performance BECKETT (I END) at the international theatre festival of Lomza, Poland). 2013 (The Best Performance Prize for “ETC, ETC.” from festival PUF, Croatia). 2015 & 2016, The same festival awarded him for two other shows called YET UNTITLED and for SUMMER COLLECTION BY M.F. Mehdi was the guest artist at H.P.A.C. of South Korea during September 2017.

20 – 22 Ιουλίου

10:00 – 13:00

Για τα σεμινάρια και τα masterclasses
παρακαλούμε επικοινωνήστε στο [email protected]

Share
Next Open Call 15o Dance Days Chania