Dünya Maskara | Rewriting archives
https://www.instagram.com/p/CxV1foDvVGF/
Η Μαίρη Παρδαλάκη είναι χορεύτρια και χορογράφος από την Αθήνα με έδρα το Παρίσι. Ως performer, έχει εργαστεί μεταξύ άλλων για το “Moses und Aron” του Romeo Castellucci στην Όπερα του Παρισιού, για το “Parthenon Marbles” της Alexandra Pirici στο Forum do Futuro στο Πόρτο και για την υπαίθρια performance “Kadamati” του Akram Khan με το Théâtre de la Ville.
Δημιουργεί με τη σειρά της σύγχρονες αφηγήσεις στις οποίες το κείμενο, η μουσική και η κίνηση παίζουν ισότιμο ρόλο. Φέρνοντας σε επαφή διαφορετικούς κόσμους, συνεργάζεται συχνά με ερευνητές από διάφορους τομείς: δύο παραστάσεις έχουν δημιουργηθεί μαζί με φυσικούς, εξερευνώντας το στοιχειώδες σωματίδιο του νετρίνου (“The Neutrino Passoire” – 2019) και τη φυσική πλάσματος (“Bam! Charge” – 2021). Οι δημιουργίες αυτές έχουν λάβει την υποστήριξη των Πανεπιστημίων του Μπέρμιγχαμ, του Paris-Saclay και της Σορβόννης, καθώς και το βραβείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας για τη Σύνδεση της Έρευνας με το Κοινό, το οποίο απονεμήθηκε στον επιστημονικό συνεργάτη Δρ Κώστα Νικολόπουλο.
Από το 2020, με προγράμματα καλλιτεχνικής φιλοξενίας σε Τουρκία και Ελλάδα, επιχειρεί να ανασύρει άγνωστες αφηγήσεις, αλλά και να δημιουργήσει νέες, μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κουλτούρας, χωρίς να αγνοεί τα πολύπλοκα στρώματα της ιστορίας πάνω στα οποία αυτές βασίζονται.
Το “Dünya Maskara” είναι μία ελληνο-τουρκική performance που εμπνέεται από δίγλωσσα τραγούδια και επιτύμβιες επιγραφές του 19ου αιώνα από την Κωνσταντινούπολη, γραμμένα στα «καραμανλίδικα»: μία διάλεκτος της τουρκικής γλώσσας, καθώς και ένα σύστημα γραφής της με ελληνικούς χαρακτήρες του αλφάβητου. Τα καραμανλίδικα χρησιμοποιούνταν από τους τουρκόφωνους ορθόδοξους χριστιανούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Η χορογράφος Μαίρη Παρδαλάκη και η ποιήτρια Çağla Meknuze εξερευνούν τα ίχνη αυτής της γλωσσικής εγγύτητας του παρελθόντος και επινοούν νέες προσεγγίσεις, αντιπαραθέτοντας τη γραφή τους με τα αρχειακά θέματα όπως η αγάπη, ο θάνατος, η θρησκεία και η θέση της γυναίκας σε αυτά.
Σύλληψη: Μαίρη Παρδαλάκη
Κείμενα: Çağla Meknuze & Μαίρη Παρδαλάκη
Βασισμένα σε δημοσιεύσεις των: Matthias Kappler, Ευαγγελίας Μπαλτά & Αναστάσιου Ιορδάνογλου
Performers Ελλάδα-Τουρκία: Ελίνα Δεμιρτζιόγλου, Μαίρη Παρδαλάκη
Performers Ελλάδα: Σεβαστή Ζαφείρα, Μαριέττα Μαναρώλη, Κατερίνα Γεβετζή
Performers Τουρκία: Canan Yücel Pekiçten, Aslı Bostancı, Gizem Seçkin
Πρωτότυπη μουσική: Emre Malikler
Πρόσθετη μουσική ηχογράφηση: Φωτεινή Κοκκάλα
Μεταγραφή βυζαντινής μουσικής: Νίκος Παπαγεωργίου
Συμμετοχή στην ηχογράφηση κειμένων: Elif Dikeç
Φωνητική προετοιμασία: Κατερίνα Φωτεινάκη, Άννα Λινάρδου, Çağıl Kaya
Ενδυματολόγος: Δήμητρα Λιάκουρα σε συνεργασία με την Κατερίνα Μόμιτσα
—
Εκτέλεση παραγωγής: Berdahi, Balkans Beyond Borders
Υπεύθυνη παραγωγής: Χριστίνα Παπαδάκη
Με την οικονομική υποστήριξη του European Festivals Fund for Emerging Artists – EFFEA, του Teatroskop – ενός προγράμματος με πρωτοβουλία του Γαλλικού Υπουργείου Ευρώπης και Εξωτερικών, του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού και του Γαλλικού Ινστιτούτου του Παρισιού, του προγράμματος IF Export 2024, του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης NEON, του προγράμματος ALFinMOTION του Anna Lindh Euro-Mediterranean Foundation και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων i-Portunus και Be Mobile Create Together
Προγράμματα καλλιτεχνικής φιλοξενίας: Anis Gras / EHPAD Cousin de Méricourt – Cachan, Akbank Sanat Dance Atelier – Κων/πολη, Κινητήρας – Καλλιτεχνικό Δίκτυο Παραστατικών Τεχνών – Αθήνα, Gate 27 – Αϊβαλί, Purespace Studio – Κων/πολη.
Και την ευγενική υποστήριξη των Γαλλικού Ινστιτούτου Κων/πολης, Γαλλικού Ινστιτούτου Αθήνας, του ιδρύματος İKSV Κων/πολης, του Ζωγραφείου Λυκείου και του Kadiköy Rum Cemaati Vakfı.
Ευχαριστούμε την Çıplak Ayaklar Kumpanyası & το Τμήμα Χορού του Πανεπιστημίου Mimar Sinan Κων/πολης.
25 Ιουλίου | 20:00 | Γιαλί Τζαμί
Μαίρη Παρδαλάκη/Berdahi – Dünya Maskara | Rewriting archives