A BOUNCE 4 MEN

Ηλίας Χατζηγεωργίου (GR)

30.07 | 21:30 | Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”

Εισιτήρια: 12€ (κανονικό), 9€ (φοιτητικό, ανεργίας, πολυτέκνων)

O Ηλίας Χατζηγεωργίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με ειδίκευση στην Ψυχολογία, και είναι πιστοποιημένος coach από τo Association For Coaching και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σε ηλικία δέκα ετών ξεκίνησε ως αυτοδίδακτος χορευτής χιπ-χοπ και έκτοτε εκπαιδεύτηκε σε πολλά διαφορετικά είδη χορού. Είναι χορευτής, δάσκαλος χορού τα τελευταία 20 χρόνια και μέλος της ομάδας σύγχρονου χορού Aerites από το 2009. Οι πολλές αξιόλογες συνεργασίες του στην Ελλάδα και διεθνώς έχουν συσσωρεύσει μια πλούσια χορευτική και θεατρική εμπειρία. Τα καλλιτεχνικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη συγκέντρωση διαφορετικών ειδών χορού και τη χρήση τους ως μέσο για την απόκτηση πληροφοριών στον σύγχρονο χορό όσον αφορά την κίνηση, το στυλ και την απόδοση. Ο Ηλίας έχει διατελέσει καλλιτεχνικός σύμβουλος χορού στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019-2022, ενώ τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται στην δημιουργία χορευτικών παραστάσεων. Η προηγούμενη χορογραφική του δουλειά “Fixation In Duo” παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 2020 και επανεξετάστηκε για το Arc For Dance Festival 2021 σε live streaming. To “A Bounce 4 Men”, είναι παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για το φεστιβάλ Onassis New Choreographers 9 (2022) και παρουσιάστηκε στην κεντρική σκηνή.

INTRO
Τέσσερις άνδρες, νέοι, ωραίοι, δυνατοί, βίαιοι, ανώριμοι και ανόητοι, παγιδευμένοι στην ταυτότητα που τους δόθηκε, μπαίνουν σε μια παλμική τροχιά που τους οδηγεί σε «αχαρτογράφητα νερά». Από τα decks του dj, ένας πέμπτος άνδρας ορίζει τον παλμό, ενώ ταυτόχρονα παρασύρεται από των παλμό των τεσσάρων.

A BOUNCE
Δύο χτύποι σε επανάληψη αρκούν για να μας ξεσηκώσουν. Δύο χτύποι αργοί, διαδοχικοί είναι αρκετοί για να μας καταρρακώσουν. Η πτώση του παλμού προμηνύει θάνατο, ησυχία, κενό, τίποτα.

Η κλιμάκωσή του, αδρεναλίνη, στρες, δράση, ζωή, έρωτα, φόβο και αγωνία.

Βounce είναι ο παλμός. Βounce είναι και ο πόνος, που φεύγει και έρχεται ξανά δυνατότερος, για να σου θυμίσει τον κίνδυνο και να μπεις σε δράση. Να κάνεις κάτι.

4 MEN
Πίσω από τα στερεότυπα της ανδροκρατούμενης hip hop κουλτούρας, που ζητά αποδείξεις δύναμης, επικράτησης και εξουσίας, τέσσερις άνδρες μάχονται για να βρουν τον παλμό τους και να οδηγηθούν σε κάτι πιο βαθύ, ουσιώδες και αρχέγονο. Άλλοτε με χιούμορ και αυτοσαρκασμό και άλλοτε με σκληρότητα, βία και φόβο.

Ο παλμός (bounce) θα γίνει το φάρμακο κατά της ανδρικής τους «κόμπλας», του μισογυνισμού, του φόβου τους για το διαφορετικό, για το σεξ, για τον Άλλο. Οι τέσσερίς τους θα έρθουν αντιμέτωποι με εκείνον τον άνδρα, ο οποίος αντιλαμβάνεται τη σεξουαλικότητα ως τιμωρία, ντροπή και ενοχή και τη βία ως διέξοδο σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση τόσο με τον εαυτό του όσο και με τους άλλους και η οποία δυστυχώς φωλιάζει ή έχει φωλιάσει κατά το παρελθόν στα μυαλά πολλών από εμάς – και όχι μόνο ανδρών.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΥ
Τα πάντα γύρω μας βρίσκονται σε παλμό. Κι εμείς οι ίδιοι. Δεν υπάρχει έλεγχος στον παλμό, εκτός αν μπορέσεις να τον προκαλέσεις. Ο χορευτής και ο μουσικός δημιουργούν παλμούς και μπαίνουν σε αυτούς και τους ζουν. Και συχνά παίρνουν κι άλλους μαζί τους. Και τότε, όταν ο παλμός γίνεται συλλογικός, διαποτίζεται από τα νοήματα που του δίνουν οι συμμετέχοντες. Και κάπως έτσι αποκτά σημασία η δόνηση που προκαλείς. Αποκτά λόγο και αφήνει αποτύπωμα. Στη στιγμή, αλλά και στην Ιστορία ακόμα.

Δέκα παλαμάκια μπορεί να είναι η αρχή μιας μεγάλης αλλαγής στον χώρο, στον χρόνο, στην ησυχία, στο θάρρος του ενός, στη δύναμη των πολλών.

Η έναρξη ενός επιτυχημένου παλμού που καταφέρνει να τους επηρεάσει όλους.

Η επιτυχία του παλμού εξαρτάται από τη μεταδοτικότητά του, που ορίζεται από τη στιγμή, την ένταση, την επιμονή και την ανάγκη του να μεταδοθεί. Άρα, από την αλήθεια του. Η ύψιστη σημασία του, τότε, όταν έχει απολύτως επιτευχθεί, είναι η παύση του. Το σταμάτημά του. Σε αυτό το σημείο ακριβώς ολοκληρώνεται ο λόγος της έναρξης και της διάρκειάς του.

Ερμηνεία: Περικλής Πετράκης (VIRTUOZO), Δημήτρης Καραγεώργος (D WAVE), Κώστας Phoenix, Χάρης Χατζηανδρέου (HARIBO), Αλέξης Φαλάντας
Χορογραφία: Ηλίας Χατζηγεωργίου
Μουσική: Αλέξης Φαλάντας
Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος
Σκηνικά & Κοστούμια: Ηλίας Χατζηγεωργίου
Εκτέλεση Παραγωγής: GOODHEARTPRODUCTIONS
Τεχνικός Υπεύθυνος Περιοδειών: Αντώνης Κόκκορης (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση)
Συντονισμός Περιοδειών: Χριστίνα Λιάτα (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση)

Μία παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων 9.
Η παρουσίαση στο DANCE DAYS CHANIA υποστηρίζεται από το «Πρόγραμμα Εξωστρέφεια» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

30 Ιουλίου | 21:30 | Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”

Ηλίας Χατζηγεωργίου – A BOUNCE 4 MEN

Share
Next Ηλίας Χατζηγεωργίου – Hip hop dance τεχνικές στον σύγχρονο χορό