VERTICAL DANCE

Ενότητα: Γνωριμία με τις/ους Χορογράφους

Δέσποινα Lloyd Γκουλά & Ιωάννα Αντώναρου (GR/UK)

30.07  | 17:00 – 19:30

Για πληροφορίες και εγγραφές στείλτε email στο: [email protected]

Το Vertical Dance είναι μια σύγχρονη, αναδυόμενη καλλιτεχνική γλώσσα που συνήθως χρησιμοποιεί εξοπλισμό αναρρίχησης (σχοινιά, ιμάντες και  καταβατήρες) ώστε να κρεμάσει τους χορευτές πάνω από το έδαφος, σε διάφορες κάθετες επιφάνειες. Οι κάθετοι τοίχοι θα γίνουν το πάτωμά μας και οι χορευτές θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την ασυνήθιστη αίσθηση του να χορεύεις στον αέρα.

Με αρχικό σκοπό να γειωθούμε θα ξεκινήσουμε με ενα ζέσταμα σύγχρονου χορού στο πάτωμα, στη συνέχεια θα έρθουμε σε επαφή με τον εξοπλισμό, θα ασχοληθούμε με τις τεχνικές στη χρήση των ιμάντων και τον προσανατολισμό στο χώρο. Όταν θα έχουμε πια κάπως εξοικειωθεί με τον εξοπλισμό, θα μάθουμε κινητικές φράσεις από την  παράσταση Swell και θα χρησιμοποιήσουμε το δομημένο αυτοσχεδιασμό για να εξερευνήσουμε με δημιουργικό τρόπο το νέο αυτό κατακόρυφο πεδίο.

Η Ιωάννα Αντώναρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985. Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης το 2012. Σπουδάζει στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στη Σύρο.

Ως περφόρμερ έχει συνεργαστεί με τους: Χοροθέατρο Ακροποδητί, Χοροθέατρο Οκτάνα/ Κωνσταντίνος Ρήγος και Iraqi Bodies . Toν Ιούνιο του 2017 συμμετείχε στo πρότζεκτ της Βιτόρια Κωτσάλου, «Day out of Time» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Ως βοηθός χορογράφου συνεργάστηκε με τον Χρήστο Παπαδόπουλο στο έργο «Ίον». Έχει επιμεληθεί την κίνηση της παράστασης του Ηλία Κουνέλα “Μεγάλο βόδι μου πατά τη γλώσσα”. Από τον Ιανουάριο του 2013 είναι καλλιτεχνική υπεύθυνη του Φεστιβάλ Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί.

Διδάσκει σύγχρονο, κλασσικό χορό και αυτοσχεδιασμό σε παιδιά και ενήλικες. Έχει διδάξει στη Σχολή Χορού Dancing School της Αλίκης Κόντζιου Γούσα, Σχολή Χορού Landscape της Ιωάννας Πάραλη, Θουκυδίδειο Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Αλίμου.  Το φθινόπωρο του 2016 συνεργάστηκε με την ομάδα SQx Dance Company και δίδαξε σύγχρονο χορό σε σχολεία του Καναδά. Τον χειμώνα του 2019 στο πλαίσιο του προγράμματος Άγονη Γραμμή Γόνιμη δίδαξε σεμιναριακά σύγχρονο χορό στο Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις στην Αστυπάλαια. Διδάσκει σύγχρονο χορό και κίνηση-ενδυνάμωση σε γονείς και παιδιά του Συλλόγου Γονέων του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αλίμου.

Από το 2017 συνεργάζεται με τη Νατάσα Σαραντοπούλου, και έχουν χορογραφήσει τα έργα “WALK LOLA WALK”, “It’s better in the BAHAMAS”,“JAMAIS VU”, και “SAUVAGE” με την υποστόριξη του ΥΠΠΟΑ και του Πολιτιστικού Οργανισμού ΝΕΟΝ.

Τον Ιούλιο του 2023 δημιούργησε μαζί με τη Δέσποινα Γκουλά την Vertical Dance Performance “SWELL” στο πλαίσιο του 10th Akropoditi Dancefest.

 

Η Δέσποινα είναι Ελληνο-Ουαλή χορεύτρια και πιστοποιηµένη δασκάλα yoga. Σπούδασε χορό στο Πανεπιστήµιο του Κάρντιφ στην Ουαλία. Από το 2010 έχει ειδικευτεί στο Vertical Dance. Είναι µέλος της οµάδας Vertical Dance Kate Lawrence, µε αντικείµενο τον εναέριο χορό και έχει συµµετάσχει σε πολλές παραστάσεις της οµάδας εντός και εκτός Ουαλίας. Τον Αύγουστο του 2015, µε την υποστήριξη του Wales Arts International, η Δέσποινα είχε την ευκαιρία να πάρει µέρος σε παράσταση της Aeriosa, µιας οµάδας Vertical Dance µε βάση το Βανκούβερ. Το 2016 & 2023 συνεργάστηκε και χόρεψε µε την οµάδα OffOff, ως δηµιουργός και περφόρµερ σε site-specific παράστασης στη Βασιλεία και Βερνί της Ελβετίας.

Έχει µαθητεύσει µε τις διεθνείς καλλιτέχνιδες Vertical Dance, Julia Taffe, Wanda Moretti και Lindsey Butcher.

Τον Ιανουάριο του 2018, η Δέσποινα χρηµατοδοτήθηκε από το Συµβούλιο Τεχνών της Ουαλίας για την έρευνα και δηµιουργία του δικού της πρότζεκτ, µε στόχο τη δηµιουργία µιας διαδραστικής καλλιτεχνικής εγκατάστασης µέσω του Vertical Dance. Το 2019 παρουσίασε στην Αθήνα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ χορού ARC dance festival, την προσωπική της παραγωγή «Roots in the Sky» ως χορογράφος και χορεύτρια. Έχει εργαστεί σε κοινοτικές και συµπεριληπτικές οµάδες χορού της Βόρειας Ουαλίας όπως οι Dawns I Bawb, Little Light και Conwy Expressive Arts, αναπτύσσοντας ισχυρούς δεσµούς µε τηνωτοπική κοινότητα και διαδίδοντας τον χορό σε άτοµα όλων των ηλικιών και δεξιοτήτων.

‘Eνα κοινοτικό µάθηµα που διδάσκει η Δέσποινα στην Αθήνα αυτή τη στιγµή είναι το “Family Dance”, ένα δηµιουργικό µάθηµα χορού για γονείς και παιδιά.

Διδάσκει σεµινάρια Vertical Dance στην Ευρώπη, καθώς και µαθήµατα κάθετου χορού και bungee στην Αθήνα.

Για πληροφορίες και εγγραφές στείλτε email στο: [email protected]

30 Ιουλίου

17:00 – 19:30

Δέσποινα Lloyd Γκουλά & Ιωάννα Αντώναρου | VERTICAL DANCE

Share
Next Video Dance focus