Editta Braun company – trails

Τέσσερις άνθρωποι ξεκινούν. Είναι ακόμη νέοι, ωστόσο καθένας από αυτούς κουβαλά την δική του ιστορία, τα δικά του όνειρα και εμπειρίες, ελπίδες και ψευδαισθήσεις. Είναι στο δρόμο τους, άνθρωποι στα μονοπάτια τους, μέσα από έναν άγονο κόσμο. Εκτοπισμένοι, ζητώντας  καταφύγιο, είναι αυτό-φυλακισμένοι χωρίς προσανατολισμό, εξαντλημένοι Συχνά η μετακίνηση τους δείχνει χωρίς νόημα. Ποιος είναι ο προορισμός τους; Υπάρχει κάποιος προορισμός; Αυτό που τους κρατά είναι αναμνήσεις και οι επιθυμίες τους. Και τότε εξακολουθεί να υπάρχει -πάρα όλες τις πιθανότητες, πάρα τις συγκρούσεις και τον ανταγωνισμό- η φρενήρης δύναμη που προκύπτει απ’ την ενσυναίσθηση.

Παράσταση Dance Days Chania

Η Editta Braun Company παρουσιάζει μια νεαρή  ομάδα που φαίνεται ότι έχει αποσυνδεθεί από τον χρόνο. Ένα υπόβαθρο μετανάστευσης είναι πιθανό, η ατμόσφαιρα φέρνει στον νου ανατολικές χώρες, τα Βαλκάνια, την Μέση Ανατολή σε ένα ασαφές παρελθόν ή ακόμη και μέλλον, σε μια ερημωμένη ήπειρο. Γιατί όλα συμβαίνουν εμπρός από εντυπωσιακές φωτογραφίες που έχουν παρθεί απ το ντοκιμαντέρ Homo Sapiens του Nikolaus Geyrhalter, που παρουσιάζει ερημωμένα βιομηχανικά τοπία, ίχνη ενός χαμένου πολιτισμού, όπου η φύση έχει κερδίσει το πάνω χέρι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε αυτό τα πλαίσιο, η ενσυναίσθηση δεν είναι έκφραση ευγενούς ανθρώπινης καλοσύνης αλλά έχει ζωτική σημασία. Οι τέσσερις εξαρτώνται ο ένας απ’ τον άλλο, όπως όλοι μας σήμερα σε έναν κόσμο που μικραίνει και γίνεται άκρως διασυνδεδεμένος.

Editta Braun company – Παράσταση

«Περιτριγυρισμένη από μια ομάδα καλλιτεχνών από την Πολωνία, την Σλοβενία, την Μοζαμβίκη, την Αυστρία, την Γαλλία και την Γερμανία στέλνω τέσσερα άτομα σε ένα ταξίδι. Παρόλο που αυτά τα άτομα είναι προφανώς άστεγα, δεν έχει να κάνει με την μετανάστευση. Εξετάζουμε τη δυναμική διαδικασία της  ομάδας ενός πλήθους ανθρώπων που μετακινούνται μέσα από έναν αποκαλυπτικό κόσμο. Και καταφέρνουν να μη χαθεί κανένας.

Η ταινία του Θόδωρου Αγγελοπούλου (Ο Θίασος) με έχει μαγέψει από την αρχή της δεκαετίας του 1980 και έχει ριζώσει  μέσα μου έκτοτε. Αντιλαμβάνομαι την εικονογραφική του γλώσσα «χορογραφικά» και στο ποικιλόμορφο  βάθος σύνδεσης της είναι κοντινή στην τέχνη του χορού.

Κατόπιν ανακάλυψα το βραβευμένο  ντοκιμαντέρ επιστημονικής φαντασίας Homo Sapiens του αυστριακού σκηνοθέτη Nikolaus Geyrhalter που μας μεταφέρει σε έναν κόσμο ,δίχως  ανθρώπους, αλλά σε τοπία με ανθρώπινα κατάλοιπα. Βιομηχανικά ερείπια, εγκαταλελειμμένα ανθρώπινα ενδιαιτήματα ανακτημένα από τη φύση, κατάφυτα. Δυνατές εικόνες» (Εditta Βraun)

Χορός, ερμηνεία, έρευνα: Paula Dominici, Kamil Mrozowski, Jerca Rožnik Novak, Ornilia Ubisse
Καλλιτεχνική διεύθυνση, χορογραφία: Editta Braun
Μουσική σύνθεση: Thierry Zaboitzeff
Σχεδιασμός φωτισμού: Thomas Hinterberger
Δραματουργία: Gerda Poschmann-Reichenau
Καθοδήγηση: Anna Maria Müller, Arturas Valudskis
Φωτογραφίες: Bettina Frenzel
Κινηματογραφικό υλικό: αποσπάσματα από το έργο Homo Sapiens του Nikolaus Geyrhalter’s
Συμπαραγωγή: ARGEkulturSalzburg, KosmosTheater Vienna, Posthof Linz
Επιχορήγηση: Austrian Ministry of Culture, City of Salzburg, Region of Salzburg

19  Ιουλίου

21:30 Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων

Τιμές εισιτηρίων: 10ευρώ κανονικό – 7ευρώ φοιτητικό, ανεργίας

Share
Next Δανάη Δημητριάδη & Διονύσης Αλαμάνος – ATMA