What’s so specific about site specific?
Αγγελική Αυγητίδου & Ιωάννης Βαρβαρέσος
20.07 – 22.07 | 10:00 – 14:00
Για πληροφορίες και εγγραφές στείλτε email στο: [email protected]
Στο σεμινάριο θα μας απασχολήσει η ανάπτυξη τοποειδικού περιεχομένου περφόρμανς στον δημόσιο χώρο. Ο δημόσιος χώρος έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για παραστάσεις και περφόρμανς. Πολλές από αυτές όμως χρησιμοποιούν τον χώρο ως τυπική σκηνή χωρίς να διαντιδρούν με τα χαρακτηριστικά του, μεταφέροντας ένα προϋπάρχων παραστασιακό υλικό σε αυτόν. Μέσω του σεμιναρίου, μιας σύντομης θεωρητικής εισαγωγής, επί τόπου ασκήσεων και ομαδικών τελικών περφόρμανς οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες θα έρθουν σε επαφή με ζητήματα και μεθόδους διαντίδρασης περφόρμερ και χώρου και θα αναπτύξουν το δικό τους τοποειδικό παραστασιακό υλικό. Θα εξερευνήσουν δε τρόπους ανταπόκρισης στις γεωμετρίες του χώρου, ενεργοποίησής του και δημιουργικής ανταλλαγής με αυτόν. Στο τέλος του σεμιναρίου θα έχουμε έρθει σε επαφή με τη βασική ορολογία στη συζήτηση της τέχνης στο δημόσιο χώρο και με μεθόδους ανάπτυξης τοποειδικού περιεχομένου για την περφόρμανς. Το σεμινάριο απευθύνεται σε καλλιτέχνες και σπουδαστές παραστατικών τεχνών και αρχιτεκτονικής.
Η Αγγελική Αυγητίδου σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Α.Π.Θ. και Καλές Τέχνες στο Central Saint Martins College of Art and Design, University of the Arts (MA, PhD). Έχει εκθέσει το έργο της διεθνώς σε χώρους που συμπεριλαμβάνουν το ICA (Λονδίνο) και το Γαλλικό Μουσείο Φωτογραφίας και έχει πάρει μέρος στη Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στο Φεστιβάλ Performance της και στη Διεθνή Μπιενάλε Performance Deformes (Χιλή). Ήταν μέλος της εθνικής εκπροσώπησης της Ελλάδας στην PragueQuadrennial of Performance Design and Space (2015) και στη 15η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής της Μπιενάλε της Βενετίας (2016). Είναι συγγραφέας των «Performance Art: Education and Practice» (Routledge, 2023), «Performance art: thebasics» (University Studio Press, 2020), επιμελήτρια του «Δημόσια Τέχνη, Δημόσια Σφαίρα» (University Studio Press, 2021) και συν-επιμελήτρια του «Performance now v.1: Επιτελεστικές πρακτικές στην τέχνη και δράσεις in situ» (ΙΩΝ, 2013). Από το 2010 διευθύνει τα γεγονότα Performance now στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας όπου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια. Διδάσκει στο εργαστήριο Performance Art (επιτελεστικές καλλιτεχνικές πρακτικές) και έχει διδάξει μεταπτυχιακά σεμινάρια στο TransArtInstitute (US/Europe).
Ο Γιάννης Βαρβαρέσος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1989. Τον Ιανουάριο του 2023 μεταφράζει και σκηνοθετεί σε πανελλήνια πρώτη, τον γυναικείο μονόλογο Dark Vanilla Jungle, του Philip Ridley. Εκτός από τη μεταφραστική και σκηνοθετική του δραστηριότητα εμφανίζεται ως ηθοποιός, χορευτής, τραγουδιστής, συγγραφέας και βοηθός σκηνοθέτη. Συνεργάστηκε με Γ. Νανούρη, Γ. Καλαβριανό, Ε. Ευθυμίου, Τ. Τζαμαργιά, Β. Παρασκευαΐδου, κ.ά. Παρακολούθησε το σεμινάριο κλόουν με τον Philippe Gaullier και άλλα σεμινάρια θεάτρου και χορού σε Ευρώπη και Ελλάδα. Είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ (PhD) στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών με θέμα: «Συλλογικό Σώμα και Δημόσιος Χώρος». Το 2022 ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα (ΜΑ) «Performing Public Space», στο Fontys University (Tilburg, Ολλανδία), παίρνοντας διάκριση (CumLaude), με το ερευνητικό του project «Peripatetic (Dis)Courses». Είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής «Ανδρέας Βουτσινάς», του Μεταπτυχιακού (ΜΑ) «Σκηνοθεσία-Υποκριτική» του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ και του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Α.Π.Θ..
Για πληροφορίες και εγγραφές στείλτε email στο: [email protected]
20 – 22 Ιουλίου
10:00 – 14:00
Αγγελική Αυγητίδου & Ιωάννης Βαρβαρέσος | What’s so specific about site specific?