Πωλίνα Κρεμαστά

Απόγειος χορός

Στο εργαστήρι αυτό η χορογράφος θα μοιραστεί τα εργαλεία που προέκυψαν από την τετραετή πορεία της έρευνας «απόγειος» αλλά και τη βασική της μεθοδολογία.

Η διαδικασία θα ξεκινά με την προετοιμασία των σωμάτων μέσα από
βασικούς μηχανισμούς και ασκήσεις που προτείνει η τεχνική του «απόγειου» και θα συνεχίζει με την εισαγωγή ρυθμικών βηματισμών που προάγουν το συντονισμό, την ετοιμότητα και την αλληλεπίδραση με τη γη και τους άλλους.

Θα μοιραστούν κάποια κινητικά μοτίβα τα οποία θα αποτελέσουν τα υλικά προς εξερεύνηση και πειραματισμούς και θα οδηγήσουν σε νέες κινητικές προσεγγίσεις, χωροταξίες και συνθέσεις. Τα υλικά θα αποτελέσουν και την αφορμή για τον ολοκληρωμένο «απόγειο χορό» που θα συν- δημιουργήσουμε και θα μοιραστούμε στο τέλος της διαδρομής μας σε ένα δημόσιο χώρο της πόλης.

Ανοιχτό σε επαγγελματίες χορευτές, σπουδαστές και ερασιτέχνες με εμπειρία στην κίνηση.

Εισηγήτρια: Πωλίνα Κρεμαστά
Βοηθός: Θένια Αντωνιάδου

 

 

παρουσίαση σεμιναρίου: 28.07 πλατεία Γιαλί Τζαμισί

Η έρευνα:
Η έρευνα «απόγειος» αποτελεί μια απόπειρα δημιουργίας μιας νέας κινητικής πρότασης, φέρνοντας μια νέα συνείδηση γύρω από τις παραδεδομένες, γνώριμες, οικείες κινητικές δράσεις. Αφορμή και δεξαμενή έμπνευσης για το ερευνητικό ταξίδι αποτελεί το πληθωρικό δοχείο των παραδοσιακών χορών και ρυθμών. Η έρευνα μελετά τις επιρροές που θα μπορούσε να ασκήσει ο παραδοσιακός χορός στον σύγχρονο αλλά ταυτόχρονα και τους τρόπους με τους οποίους το παραδοσιακό επαναπροσδιορίζεται μέσα από το σύγχρονο.

Μέσα από την μελέτη των παραδοσιακών χορών και των σύγχρονων
τεχνικών, αποκαλύπτονται κοινοί κινητικοί μηχανισμοί και τρόποι χρήσης του σώματος. Ζητούμενο είναι να αποκαλυφθεί η εκ της γής προερχόμενη, η «απόγειος» κίνηση.

Ιστορικό έρευνας:
Η έρευνα υλοποιείται από το 2014 από τη χορογράφο Πωλίνα Κρεμαστά, με βοηθό τη χορεύτρια Θένια Αντωνιάδου. Τελεί υπό την Αιγίδα και Υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Παρουσιάσεις της έρευνας «απόγειος» (παραστάσεις, διαλέξεις,
εργαστήρια):
– 15ο Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων (Κεντρική σκηνή – Ίδρυμα Μ. Κακογιάννη)
– 1 ο Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Βόλου (Θέατρο Παλιάς Ηλεκτρικής)
– 5 η Πλατφόρμα Σύγχρονου Ελληνικού Χορού (Μέγαρο Μουσικής
Αθηνών)
– 23 ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας (Μέγαρο Χορού Καλαμάτας)
– Τμήμα Ειδίκευσης «Χορολογία Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού» της
Σ.Ε.Φ.Α.Α.
– 3 ο Φεστιβάλ Λαογραφίας και Παραδοσιακών χορών
– Πρόγραμμα Σπουδών «Ελληνικός Πολιτισμός» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
– Έκδοση στο περιοδικό Λόγου και Κριτικής «το έρμα»
Πρόσκληση στα:
– Tipperary Dance Platform, TRY! Residencies, Ιρλανδία
– Χορογραφικό Κέντρο DeVIR/CAPa – Centro de Artes Performativas do Algarve, Πορτογαλία

https://creodancecompany.wordpress.com/

Η Πωλίνα Κρεμαστά γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι αριστούχος απόφοιτος της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού «Ραλλού Μάνου» και απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Χορεύει και χορογραφεί για την ομάδα σύγχρονου χορού Creo, συμμετέχοντας σε Ελληνικά και Διεθνή φεστιβάλ (Insoliti International dance festival, Turin, Italy / International dance Festival “La Becquée”, Brest, France / Sarajevo Winter International Festival, Bosnia and Herzegovina / Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων χορογράφων / Διεθνές Φεστιβάλ χορού Καλαμάτας / Αισχύλεια, κά). Η ομάδα Creo είναι μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας Ρέον και έχει επιχορηγηθεί από το ΕΚΕΘΕΧ (2009-2010). Με το έργο «GODOT» απέσπασε το 1 ο βραβείο – Silver Snowflake – στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σεράγεβο, το 2012. Είναι συνεργαζόμενη καλλιτέχνις με το Κέντρο Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν από το 2011, μέσω του οποίου, επιλέχθηκε ως χορογράφος της Ελληνικής συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Homme@home (Culture Program 2007-2013). Το τελευταίο της έργο «Απόγειος» επιλέχθηκε από διεθνή επιτροπή και συμμετείχε στην 5 η Πλατφόρμα Σύγχρονου Ελληνικού Χορού 2016, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και παρουσιάστηκε στο 23 ο Διεθνές Φεστιβάλ χορού Καλαμάτας.

Μαζί με την Π. Ηλιάσκου εμπνεύστηκε και οργανώνει, τα τελευταία πέντε χρόνια, ένα πολυδιάστατο εκπαιδευτικό κινητικό πρόγραμμα για χορευτές και δημόσια σχολεία, τη «Σκυτάλη». Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (2012-2017) και έχει αναδειχθεί σε ένα από τα 25 πιο εμπνευσμένα προγράμματα της Ευρώπης, από το δίκτυο χορογραφικών κέντρων EDN. Το πρόγραμμα Σκυτάλη έχει λάβει δωρεά από το Ίδρυμα Σ. Νιάρχος για τα έτη 2015-2017. Εδώ και τρία χρόνια ασχολείται με την κινητική έρευνα «απόγειος», που μελετά τη σχέση παραδοσιακού και σύγχρονου χορού και τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η νέα παραγωγή «Βορεάδες», που θα βασιστεί στην παραπάνω έρευνα επιλέχθηκε να επιχορηγηθεί από το ΥΠ.ΠΟ.Α. για την καλλιτεχνική περίοδο 2017-2018. Η χορογράφος μαζί με τον μουσικό Γιώργο Αμέντα πραγματοποιεί μία ακόμα έρευνα πάνω στη σχέση ήχου και κίνησης με το έργο «track».

Στο θέατρο έχει κάνει την επιμέλεια κίνησης στα έργα «Η Μπέμπα» και «η Φθορά» του Δημήτρη Τσεκούρα και στο έργο «Τερματικός σταθμός» του Κ. Τζαμιώτη (σε σκηνοθεσία Ορέστη Τάτση), καθώς και στο έργο «Περιμένοντας τον Γκοντό», Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν (σκηνοθεσία: Κωστή Καπελώνη).

Έχει διδάξει σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό σε πολλά στούντιο και σχολές της Αθήνας και της επαρχίας, στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και στο Διεθνές Φεστιβάλ χορού «La Becquée» στη Βρέστη. Διδάσκει σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού «Ραλλού Μάνου».

26 – 28 Ιουλίου

10:00 – 13:00

Για πληροφορίες και εγγραφές παρακαλούμε επικοινωνήστε στο [email protected]

Share
Next Πολένα Κόλια – achronic fracture – performance project με και για την ώριμη ηλικία 65+