Δανάη
Διονύσης
ATMA
Χορογραφούν & ερμηνεύουν: Δανάη Δημητριάδη & Διονύσης Αλαμάνος
Μουσική σύνθεση: Constantine Skourlis
Κοστούμια: Βάγια Νικολακοπούλου
Σχεδιασμός φωτισμών: Llorenc Parra
Παραγωγή & Management: BIG STORY PERFORMING ARTS SERVICES
Σύμβουλοι: Olga Alvarez, Jordi Ribot, Nadine Gerspacher
Συμπαραγωγοί: BIG STORY PERFORMING ARTS SERVICES, THE ONE DANCE WEEK FESTIVAL & CENTRE CÍVIC DE LA BARCELONETA
Με την υποστήριξη των: CENTRE CÍVIC DE LA BARCELONETA, L’ESTRUCH DE L’AJUNTAMENT DE SABADELL
ΔΥΟ ΝΕΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΑΙΩΝΙΑ ΠΑΛΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΑΡΞΕΙ. ΜΙΑ ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΗ ΡΟΗ ΕΙΚΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΖΩΙΚΟΥ.
ΟΙ ΑΕΝΑΕΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Τι πιο εύπλαστο από το σώμα; Ο χορός είναι η τέχνη που ασχολείται με τις μεταμορφώσεις του σώματος, την ικανότητά μας να το βλέπουμε ποιητικά, αλλά και να στοχαζόμαστε μέσω αυτού την ανθρώπινη κατάσταση.
Ο Διονύσιος Αλαμάνος και η Δανάη Δημητριάδη πειραματίζονται με το πιο οικείο σε αυτούς εργαλείο: το σώμα. Εξερευνούν την ευθραυστότητά του, αλλά και την αντοχή του, ενώ επικαλούνται την κίνηση ως μέσο για να μεταδώσουν τις εναλλαγές ανάμεσα σε αυτό που αποτελεί τη φυσική καταγωγή του ανθρώπου και σε αυτό που εξαλείφεται από τον πολιτισμό.
Στο ATMA οι δύο δημιουργοί εικονοποιούν μια σειρά από θεματικές που συγκινούν και ευαισθητοποιούν τον θεατή: το ζωόμορφο αντιπαραβάλλεται στο ανθρώπινο, όπως το διονυσιακό στο απολλώνειο· όχι τόσο για να δημιουργήσουν ακόμη ένα αγεφύρωτο δίπολο, αλλά για να συμπεριλάβουν δύο πτυχές σε μία φύση, τη συμπληρωματικότητα των στοιχείων που χαρακτηρίζουν την ολότητα του ανθρώπου.
ΟΙ ΔΥΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΝΤΟΥΕΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΦΥΣΗΣ
Ο Διονύσιος Αλαμάνος και η Δανάη Δημητριάδη, προτού συνεργαστούν και ακολουθήσουν την κοινή καλλιτεχνική τους πορεία, υπήρξαν συμφοιτητές στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και χορευτές της Hellenic Dance Company, της ομάδας που ιδρύθηκε το 2000 από την ΚΣΟΤ και αποτελεί ζωντανή γέφυρα ανάμεσα στην παγκόσμια χορευτική σκηνή και το ελληνικό δυναμικό του χορού, παρουσιάζοντας έργα χορογράφων όπως της Martha Graham, του Pascal Rioult, του Tono Lachky, της Jasmin Vardimon κ.ά.
Το νεαρό καλλιτεχνικό δίδυμο, πέρα από τις χορευτικές αναζητήσεις, αντιμετωπίζει τη σκηνή και ως εφαλτήριο για να εκφράσει ανησυχίες και σκέψεις γύρω από τη σύγχρονη κατάσταση του περιβάλλοντος και της ζωής στον πλανήτη. Μας προτρέπουν, λοιπόν, να επαναστοχαστούμε για την ύπαρξη μέσα από όρους που μας φέρνουν πιο κοντά στη φύση και στα υπόλοιπα έμβια όντα, να αναθεωρήσουμε τις προτεραιότητές μας, ώστε να δημιουργηθεί και πάλι ο ζωτικός χώρος και χρόνος που θα μας επιτρέψει να είμαστε σε αρμονία και ισορροπία με τα πράγματα.
Στο παγκόσμιο μπεστ σέλερ βιβλίο του Γερμανού δασοφύλακα Peter Wohlleben, «Η μυστική ζωή των δέντρων» (μτφρ. Γιώτα Λαγουδάκου, εκδ. Πατάκη, 2017), ο ανθρωπομορφισμός των δέντρων μάς βοηθά να καταλάβουμε τη συμπεριφορά αλλά και το πολύπλοκο δίκτυο σχέσεων που αναπτύσσεται μεταξύ των φυτών. Στον χορό, από την άλλη, ο ζωομορφισμός πολύ συχνά χρησιμοποιήθηκε για να μας βοηθήσει να συλλάβουμε ποιότητες στην κίνηση, δημιουργώντας έτσι μια αμεσότητα στον τρόπο πρόσληψης του χορευτικού σώματος.
22 Ιουλίου
21:30 Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων
Τιμές εισιτηρίων: 10ευρώ κανονικό – 7ευρώ φοιτητικό, ανεργίας