Γιάννης
Καρούνης
Orbital
Τι είναι το Orbital.
Πρόκειται για ένα σόλο του Performer Ιωάννη Καρούνη. Το έργο έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν στην Ελλάδα, σε αρκετά φεστιβάλ χορού αλλά και σαν μεγάλης διάρκειας performance. Θα παρουσιαστεί σε εξωτερικό χώρο (μέσα στην πόλη των Χανίων) χαράζοντας τρεις διαδρομές, προσδιορίζοντας ταυτόχρονα τρεις σταθμούς (πλατείες). Η κάθε Performance θα διαρκεί 4 ώρες.
Για τις παραστάσεις θα χαραχτούν τρεις διαφορετικές διαδρομές στο κέντρο της Πόλης από τον performer σε συνεργασία με το Φεστιβάλ.
Tο Orbital στο κέντρο των Χανίων.Η παρουσία του έργου στην πόλη των Χανίων σηματοδοτεί τις προθέσεις του δημιουργού για ισορροπία και παρουσιάζει την σημαντική αλλά και συμπαντική έννοια της ισορροπίας που επιδιώκει κάθε άνθρωπος στην ζωή του πάνω στον πλανήτη. Ο Ιωάννης Καρούνης ως δημιουργός επιλέγει το πολυσύχναστο – εμπορικό κέντρο της πόλης ως έναν πυρήνα ζωής που καταγράφει και εκπέμπει ασταμάτητα τις επιθυμίες των περαστικών να χαράξουν και να αποτυπώσουν την δική τους διαδρομή και την προσπάθεια τους για ισορροπία. O performer βρίσκεται σε τροχιά με τον πλανήτη του και μαζί με τους πολίτες, αλλά και την πόλη των Χανίων. Όλα τα στοιχεία περιστρέφονται γύρω του αντιπροσωπεύοντας τον καθημερινό άνθρωπο, μέσα στα εκατομμύρια ανθρώπους και καταστάσεις, στην αέναη προσπάθεια να ισορροπήσει.
Ο Γιάννης Καρούνης ως χορογράφος-performer-δάσκαλος χορού δεν σταματά να πειραματίζεται με την αέναη κινητικότητα των ανθρωπίνων σωμάτων σε σχέση με το χώρο και τον χρόνο.Έχει ως σύμμαχο την βαρύτητα και τα στοιχεία της ύλης που τον περιβάλλουν. Τα τελευταία χρόνια έχει πειραματιστεί με τα σχήματα και τους όγκους των υλικών σε 3 solo έργα-performances : ORBITAL – NATURE – CONSTRUCT τα οποία παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με κάποιους ενδεικτικούς σταθμούς όπως: Μουσείο Μπενάκη, Θέατρο της σχολής Καλών Τεχνών, Μικρο Φεστιβάλ Ύδρας, Garage Κέρκυρα, Echo Echo festival (London Derry – Ιρλανδία), Dance days – Χανιά, Off Europa festival Δρέσδη, Ληψεία – (Γερμανία), Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Dancefest Aκροποδητί Σύρος.
Ένας άνθρωπος και μια μπάλα…Τους συνδέει η δημιουργία μιας τροχιάς που διαγράφεται μέσα από συνεχείς, αγωνιώδεις προσπάθειες του ατόμου να ισορροπήσει.Σε αυτή την τροχιά αντικείμενο και υποκείμενο αναπτύσσουν μια αλληλοεξαρτώμενη σχέση που εκφράζεται αλληγορικά σε μια άμεση σωματικότητα. Η μπάλα μπορεί να αποτελέσει διπλό σύμβολο και να εξασφαλίσει δυο ερμηνείες: Στην πρώτη ανάγνωση μετουσιώνει τον κλειστό χώρο ενός εσώτερου, προστατευμένου, προ-κοινωνικού ψυχισμού, μέσα στον οποίο κρύβεται η απλότητα και η ελευθερία της ύπαρξης. Ο άνθρωπος αγωνιά να εξισορροπήσει τα πηγαία όνειρα και τις επιθυμίες του με την ενήλικη, λογική πραγματικότητα που τον εγκλωβίζει.Σε μια δεύτερη ερμηνεία η μπάλα ενσαρκώνει ένα άλλο σώμα, μια άλλη οντότητα, στην οποία ο άνθρωπος προσπαθεί να εισχωρήσει, να την κατανοήσει, αλλά και να συμπορευθεί μαζί της.Επιχειρεί να καταστήσει δικό του αυτό το άλλο σώμα και εντέλει να ισορροπήσει επάνω του, προκειμένου να βρεθεί πιο κοντά στον «γνήσιο» εαυτό του και στη δική του αυτο-ολοκλήρωση.Η πραγμάτωση αυτής της τροχιάς είναι ωστόσο μια διαδικασία μοναχική, κοπιώδης και επίπονη.Το σώμα παλεύει, κρύβεται, διστάζει, αναστοχάζεται και ξαναπροσπαθεί.Άνθρωπος και μπάλα διαντιδρούν και διαμορφώνουν από κοινού ένα τοπίο συναισθαντικότητας. Τελικά, είτε με τη μπάλα να συμβολίζει έναν εσωτερικό περίκλειστο τόπο ατομικής ελευθερίας, είτε ως άλλο σώμα που χρησιμοποιείται ως όχημα για την αυτο-ολοκλήρωση, ο πλάνητας, καταφεύγει μέσω της μνήμης, στην αποδιωγμένη παιδικότητα που αποτελεί το κλειδί για να ισορροπήσει τη μπάλα με την αμφιθυμία του και με αυτόν τον τρόπο να περισώσει την οντική ενότητα του.