Η ομάδα μελετά τον χαρακτήρα της ζωής στην μεγαλούπολη καθώς και την κοινωνική ικανότητα του ανθρώπου να κινείται και να αλληλεπιδρά ανάμεσα σε αυτούς που μοιράζονται το ίδιο περιβάλλον με αυτόν. Επιδιώκει τη μελέτη αυτή μέσω μιας αισθητηριακής ανάγνωσης της πόλης, η καθημερινότητα της οποίας εξετάζεται με βάση τους όρους σωματικών εμπειριών. Με αφετηρία δύο δοκίμια του G. Simmel για την «Μητροπολιτική Αίσθηση», η συγκεκριμένη προσέγγιση ερευνά τη διαμόρφωση της αστικής εμπειρίας μέσω των αισθήσεων καθώς αυτές σκιαγραφούν τα αισθητά τοπία που πλαισιώνουν την καθημερινή ζωή. Στα Χανιά, που είναι ταυτόχρονα σημαντικός αστικός (και τουριστικός) πόλος αλλά και επαρχιακή πόλη, συναντάμε στοιχεία που μπορούν να χαρακτηρίσουν μία μητρόπολη αλλά και μία κωμόπολη. Για παράδειγμα, οι κοινωνικές επαφές στηρίζονται κατά μεγάλο μέρος σε σχέσεις αμοιβαίας γνωριμίας, με το λόγο και την ακοή να κατέχουν κεντρική θέση, ενώ ταυτόχρονα η αντίληψή μας για ένα “ξένο” άτομο διαμορφώνεται από στιγμιαίες οπτικές εντυπώσεις.

Η χορογραφική μελέτη θα προσεγγίσει τη λειτουργία των σωμάτων (ανώνυμα αλλά και γνώριμα) μέσα από αυτή την καθημερινή πολυπλοκότητα της συλλογικής αστικής εμπειρίας λαμβάνοντας υπόψη όλους τους περιορισμούς και τις συστάσεις που έχουν επιβληθεί τους τελευταίους μήνες με αφορμή την εξάπλωση του Covid-19. Θα εστιάσει σε συγκεκριμένες μορφές αλληλεπίδρασης, στις διαφορετικές σχέσεις εγγύτητας και απόστασης (χωρικής αλλά και συναισθηματικής), στο αμοιβαίο βλέμμα, και στον τρόπο που οι άνθρωποι τοποθετούνται σε σχέση με την ροή και μετακίνηση στην πόλη των Χανίων στην μετά-κορωνοϊό εποχή. Εδώ, ο τρόπος περιήγησης στην πόλη αλλάζει σημαντικά ανάλογα με το σημείο το οποίο βρίσκομαι για δύο κυρίως λόγους: τον τουρισμό· που σε κάποιες περιοχές είναι εντονότερος από άλλες, τον προσανατολισμό της πόλης και της ζωής της προς την θάλασσα. Η χορογραφία θα πειραματιστεί με το πώς το περπάτημα, το τρέξιμο, η γρήγορη και αργή αστική κινητικότητα και ακινησία παράλληλα με την κοινωνιολογική αλλά και χωρική πολυπλοκότητα της πόλης μπορούν να εξελιχθούν σε μία καλλιτεχνική αστική παρέμβαση και να παραγάγουν έτσι μια βαθύτερη συνείδηση για τη ζωή στα Χανιά.

Χορογραφία: Έλενα Δαλαμάρα
Δραματουργία: Αναστασία Πολυχρονίδου
Μουσική επιμέλεια μέρος Α’: Κωνσταντίνος Χίνης
Μουσική μέρος Β’: “Dal cielo cader vid’ io due stelle” -Luigi Rossi: Arpeggiata, Christina Pluhar, Jakub Jοzef Orlinski
Ερμηνεία: Ευγενία Πετροπούλου, Δέσποινα Γκουγκουλιάνα, Εύα Κουτσουπάκη, Σταματίνα Κωστιανη

Site specific παράσταση από την ενότητα “Νέοι δημιουργοί στην πόλη”

31 Ιουλίου

13:00 Δημοτική Αγορά Χανίων

– Είσοδος ελεύθερη (περιορισμένος αριθμός θέσεων) –

Με την υποστήριξη:

Θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση στις 20:30 στο Στούντιο ‘Οξω Νου με θέμα: Το σώμα στον -δημόσιο- χώρο την μετά – κορωνοϊό εποχή.

Share
Next Στέλλα Μαστοροστερίου – Map of gestures