Πέρσα Σταματοπούλου – Απόδραση

Πέρσα

Σταματοπούλου

Απόδραση. σώμα και περιβάλλον

Το συγκεκριμένο σεμινάριο στοχεύει να ερευνήσει και να αναδείξει τη σχέση του σώματος με τον εξωτερικό χώρο και με ότι τον περιβάλλει.

Πρόκειται για μία κιναισθητική και τοπογραφική καταγραφή όπου οι συμμετέχοντες καλούνται να επαναπροσδιοριστούν στο χώρο και το χρόνο, αντλώντας ερεθίσματα απ΄ όλους τους εξωτερικούς παράγοντες (μυρωδιές, θερμοκρασία, υφές, έδαφος, τοπίο, ήχοι), αλλά κι από εσωτερικούς-προσωπικούς (μνήμη), σωματοποιώντας την εμπειρία της στιγμής.

Δρώντας βιωματικά και με την αίσθηση πως η φύση, αλλά και το αστικό τοπίο γίνονται μία παράλληλη αίσθηση, ένα «σώμα» μέσα στα σώματα θα αναζητήσουμε τη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ αυτών,  την αλληλεπίδραση στοιχείων και αισθήσεων, τη φόρμα που επιλέγει να συνθέσει και να διεργαστεί ένα σώμα όταν δεν ελέγχει πάντα τις συνθήκες που το περιβάλλουν, αλλά και την επαφή του με το ανθρώπινο υλικό που συνυπάρχει ταυτόχρονα.

Ο τρόπος που ένα πέλμα αντιδρά σε μία επιφάνεια που δεν είναι λεία, η κίνηση των άκρων μέσα από μία συστάδα δέντρων ή κλαδιών , η αίσθηση της θερμοκρασίας  πάνω στο δέρμα, η δράση κι η αντίδραση σ έναν εξωτερικό θόρυβο, το βλέμμα ενός περαστικού, η τυχαιότητα και το απρόοπτο συμβάντων και η αξιολόγηση τους τη δεδομένη στιγμή, είναι μερικά από τα στοιχεία που θα εξερευνήσουμε κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου.

Σκοπός όλης αυτής της έρευνας είναι να παρατηρήσουμε και να αφουγκραστούμε το σώμα μέσα από μία άλλη διάσταση όπου η «χορευτικότητα» του δεν είναι αποτέλεσμα τεχνικής κατάρτισης, αλλά  απορρέει από τον τρόπο που επιλέγει να συνδεθεί με τον εξωτερικό χώρο.

Η συλλογή εικόνων που θα διαμορφωθούν και θα συναρμολογήσουν ένα μικρόκοσμο αισθήσεων θα είχε πολύ ενδιαφέρον να αποτελέσουν το υλικό για μία παρουσίαση στο τέλος του σεμιναρίου στον ίδιο χώρο που θα διεξαχθεί, ανοιχτή προς το κοινό (πριν ή μετά από μία παράσταση).

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να ερευνήσουν μία βιωματική-σωματική σχέση με τον εξωτερικό χώρο, ανεξαρτήτου ηλικίας και τεχνικών γνώσεων πάνω στο χορό, δημιουργώντας έτσι μία γέφυρα που θα ενώνει όλες τις ηλικίες, αλλά και τον άνθρωπο με το περιβάλλον.

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κλασσικό και σύγχρονο χορό στη Γαλλία. CONSERVATOIRE NATIONAL DE REGION DE MUSIQUE, D’ART DRAMATIQUE ET DE LA DANCE (Λυών), CENTRE INTERNATIONAL DE LA DANCE (Παρίσι) όπου αποφοίτησε με άριστα. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια διαφορετικών τεχνικών σύγχρονου χορού με τους: Lario Eksson, Bruno de Dizian, Christine Bastin, Mark Tompkins, Dominique Duszinski, Carolyn Carlson, Peter Goss, Jean Sasportes.

Έχει διδάξει κίνηση και αυτοσχεδιασμό σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες χορευτές και ηθοποιούς. Ως καθηγήτρια σύγχρονου χορού διδάσκοντας τεχνική (Limon-Release), θεωρία-ανάλυση και αυτοσχεδιασμό έχει συνεργαστεί με τις Ανώτερες Επαγγελματικές σχολές χορού των: Δ. Γρηγοριάδου (1995 έως 2014), Σ. Κατσούλη (1998 έως 2000), Μ. Σοφού, Ακτίνα, καθώς και με τις Ανώτερες Επαγγελματικές σχολές θεάτρου των: Γ. Κιμούλη και Κ. Νταλιάνη.

Από το 2015 διδάσκει σύγχρονο χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και στην Ανώτερη Επαγγελματική σχολή χορού της Ν. Κονταξάκη, διαμορφώνοντας μία επαγγελματική εμπειρία στην καλλιτεχνική εκπαίδευση 23 ετών.

Έχει διατελέσει μέλος της Επιτροπής Διπλωματικών Εξετάσεων των Ανώτερων Επαγγελματικών Σχολών Χορού, στο Υπουργείο Πολιτισμού (2015).

Έχει συνεργαστεί στην επιμέλεια κίνησης με τους σκηνοθέτες: Γ. Κιμούλη, Α. Αντύπα, Ρ. Πατεράκη, Α. Κοκκίνου, Μ. Παπαδημητρίου, Π. Κοκκινόπουλο, Γ.Κακλέα, καθώς και με το Θέατρο Τέχνης, το Κ.Θ.Β.Ε και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κομοτηνής.

Από το 1991 έχει ιδρύσει την «Ομάδα σύγχρονου χορού της Πέρσας Σταματοπούλου» η οποία έχει επιδοτηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού κι από Ιδιωτικούς φορείς.

Με την Ομάδα, στην οποία χορογραφεί και χορεύει δίνει παραστάσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό (Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, Κύπρο) κι έχει βραβευτεί δύο φορές στον Διαγωνισμό Νέων Χορογράφων στη μνήμη της Ρ.Μάνου.

Έχει συνεργαστεί με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Το Μουσείο Μπενάκη, το Bios και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Ως χορεύτρια έχει συμμετάσχει σε χορογραφίες των Λ.Μελετοπούλου και Λ.Βελισσαρίου.

Σε συνεργασία με τον ΚΙΝΗΤΗΡΑ κάνει σεμιναριακούς κύκλους αυτοσχεδιασμού και κίνησης, διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο αρμονικής συνύπαρξης επαγγελματιών και ερασιτεχνών από διαφορετικά είδη τεχνών.

Έχει συνεργαστεί με τον ηθοποιό Βάσια Βαλκανιώτη σ’ ένα project με τίτλο «Flying duets» -Start Create Cultural Change 2017-2018- το οποίο επιδοτείται από το Γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε, με σκοπό την δημιουργία ενός σωματικού διαλόγου, μέσα από την δυαδικότητα, ανθρώπων διαφορετικών εθνικοτήτων, πολιτισμού και εμπειριών , καθώς και με το Πανεπιστήμιο Κύπρου (θεατρικό εργαστήρι Πανεπιστημίου Κύπρου) και τον Ακαδημαϊκό και Σκηνοθέτη Μιχάλη Πιερή στο έργο «Παγκόσμιον Άσμα» το οποίο παρουσιάστηκε στην Πάφο στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης 2017.

Συνεχίζει να δραστηριοποιείται ως χορογράφος και καθηγήτρια σύγχρονου χορού, δίνοντας παραστάσεις και σεμινάρια στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

26 – 28 Ιουλίου

16:00 – 19:00

Για πληροφορίες σχετικά με τα σεμινάρια και τα masterclasses παρακαλούμε να στείλετε email στο: dd.ch.workshops@gmail.com

Persa Stamatopoulou @Dance Days Chania

περσα σταματοπουλου "Escape" – Body and Environment | "Απόδραση" – Σώμα και Περιβάλλον26.07 – 28.07 | 16:00 – 19:00info: dd.ch.workshops@gmail.com

Geplaatst door Dance Days Chania op Maandag 15 april 2019

Share
Next Πέρσα Σταματοπούλου – Φόρμα και Χώρος