W REST L ING

Αναστασία Βαλσαμάκη

29.07 | 21:30 | Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”

Εισιτήρια: 12€ (κανονικό), 9€ (φοιτητικό, ανεργίας, πολυτέκνων)

Η Αναστασία Βαλσαμάκη, αριστούχος απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, είναι χορεύτρια και χορογράφος με βάση την Αθήνα.

Έκανε το ντεμπούτο της ως χορογράφος με την παράσταση “Sync” τον Ιούνιο του 2016 και επιλέχθηκε από το δίκτυο Aerowaves ως μια από τους 20 ανερχόμενους χορογράφους στην Ευρώπη για το 2017. Στη συνέχεια, παρουσίασε το “Sync” στο Spring Forward 17 στη Δανία, καθώς και στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου. Την ίδια χρονιά, παρακολούθησε το χορογραφικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα (I.C.E.) στην ακαδημία χορού SEAD της Αυστρίας και παρουσίασε το έργο “Aether” για το φεστιβάλ New Faces New Dances 2017 στο Σάλτσμπουργκ, το ντουέτο “Dimensions of a memory”, και την περφόρμανς χορού “By the means of a Body” βασισμένη στο έργο της Nevin Aladag, “Five Stones Game”, στο Salzburger Kunstverein. Το 2018, χορογράφησε το έργο “Body Monologue” για το ARC FOR DANCE FESTIVAL. Το 2020 χορογράφησε το “DisJoint”, στα πλαίσια του 7ου Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, έλαβε το βραβείο της ARTWORKS μέσω της συμμετοχής στο 3ο Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Με το έργο της “Body Monologue” επιλέχθηκε ως Aerowaves Twenty21 artist παρουσιάζοντάς το σε διάφορα ευρωπαϊκά φεστιβάλ. Το πιο πρόσφατο έργο της ‘W REST L ING’ έκανε πρεμιέρα στην Αθήνα τον Σεπτεμβρίου 2021, παρουσιάστηκε στο 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και ετοιμάζει την περιοδεία του στην Ελλάδα και το εξωτερικό με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Με αμείωτο ενδιαφέρον στο εννοιολογικό περιεχόμενο καταστάσεων του σώματος, η χορογράφος Αναστασία Βαλσαμάκη μας παρουσιάζει το νέο της έργο θέτοντας στο επίκεντρο τους διαφορετικούς τρόπους να εννοήσει κανείς την πάλη.

«Από το μαχητικό άθλημα στην ανταγωνιστικότητα δύο ή και περισσότερων αντίπαλων δυνάμεων».

Το ενδιαφέρον, κινησιολογικά, εντοπίζεται στον τρόπο ταξινόμησης των επιτελούμενων δράσεων. Αν με την πάλη συνήθως επικαλούμαστε την κλιμακούμενη σύγκρουση και επακόλουθα την εκτόνωση μιας δράσης, η χορογράφος Αναστασία Βαλσαμάκη μας προτρέπει να δούμε τη μετάβαση από την εντατικότητα της κίνησης στην καταστολή και την εκ νέου ανατροπή της σε έναν «αγώνα» που δεν διαχωρίζει νικητές από ηττημένους. Η αναφορά, επομένως, στην πάλη είναι ένας τρόπος να ερευνήσουμε την κίνηση πέρα από τη σωματικότητα των παλαιστών και τη θεατρικότητα του δρώμενου, συναιρώντας ενδεχομένως τη «σοβαρότητα» του χορογραφικού εγχειρήματος με τη διασκέδαση και την υπερβολή της.

Σ’ αυτή την ιδιότυπη πάλη, πέντε χορευτές ―ως ομάδα αλλά και ως ακανόνιστο σύνολο― δοκιμάζουν να φέρουν κοντά στοιχεία εξαρχής αποκλίνοντα: την εκρηκτικότητα της σκηνικής εισόδου με την αμηχανία της παύσης, την ανανέωση του σωματικού παροξυσμού με το αδιέξοδο της εκτόνωσης, την ολοκλήρωση ενός χορογραφικού μοτίβου που διαρκώς ανασυντίθεται αλλάζοντας τους όρους συναρμολόγησής του. Τελικά αν το ζητούμενο είναι να παραμείνουμε «εντός παιχνιδιού» εφευρίσκοντας διαρκώς νέους κανόνες, τότε η πάλη έρχεται ως υπόσχεση ανανέωσης αυτού που μας κρατά ενεργούς στο παιχνίδι, ακόμη και αν, προς στιγμήν, κάθε ορατός στόχος φαίνεται να έχει αποτύχει.

Ιδέα & Χορογραφία: Αναστασία Βαλσαμάκη
Μουσική & Ηχητική Σύνθεση: Jeph Vanger
Χορεύουν: Γαβριέλα Αντωνοπούλου, Τάσος Νίκας (αντικατάσταση Νίκου Γρηγοριάδη), Σωτηρία Κουτσοπέτρου, Θάνος Ραγκούσης, Ξένια Σταθούλη (αντικατάσταση Νεφέλης Αστεριού)
Δραματουργία: Αναστάσιος Κουκουτάς
Φωτιστικός σχεδιασμός: Απόστολος Στράντζαλης
Στυλιστικός σχεδιασμός: Νεφέλη Αστερίου, Αναστασία Βαλσαμάκη
Κείμενο: Αναστάσιος Κουκουτάς σε συνεργασία με την MINDTHELOOP
Διεύθυνση Παραγωγής: Ελένη Βαλσαμάκη
Παραγωγή: MIND THE LOOP
Το έργο δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια συμμετοχής της Αναστασίας Βαλσαμάκη στο Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών 2020 που υποστηρίζεται από την ARTWORKS και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΡΗΣΗ STROB LIGHT.

29 Ιουλίου | 21:30 | Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”

Αναστασία Βαλσαμάκη – W REST L ING

Share
Next Agnese Bargero – Last night you forgot an onion in my pocket