Τσομπανάκη Ελένη – Community dance: Δημιουργική κίνηση ως μέσο επικοινωνίας

Δύο μεικτές ομάδες, εκ’ διαμέτρου αντίθετες ηλικιακά, με διαφορετικά βιώματα. Κοινό τους σημείο, το σώμα και η κίνηση. Από τη μία μεριά, στην κοινωνία που ζούμε, οι ηλικιωμένοι φαίνεται να μην έχουν το περιθώριο ή ίσως τον χώρο να εκφραστούν, να δημιουργήσουν, να διηγηθούν τις εμπειρίες τους. Πως είναι δυνατόν ένα σώμα που έχει συλλέξει τόσες εμπειρίες να μην του δίνεται η δυνατότητα να ‘μιλήσει’;, αυτά τα σώματα είναι που πρέπει να ‘ακούσουμε’, να αφουγκραστούμε. Και από την άλλη, παιδιά μικρά, με όλο το μέλλον μπροστά τους, χωρίς εμπειρίες ακόμα αλλά με αστείρευτη ενέργεια, φαντασία και δημιουργικότητα. Αυτές οι δύο μεικτές ομάδες έχουν πολλά να μοιραστούν και μεταδώσουν. Πως θα ήταν αν χόρευε η γιαγιά με το εγγόνι της; Πως θα ένιωθε ένα παιδί αν η ιστορία της γιαγιάς του μπορούσε να συνδεθεί με ένα συναίσθημα που έχει βιώσει το ίδιο; Θα μπορούσε αυτό να γίνει χορός; Θα μπορούσε ένας ηλικιωμένος να κατανοήσει πραγματικά ένα παιδί και τις ανάγκες του; Θα μπορούσαν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να επικοινωνήσουν με παιδιά μέσο της κίνησης; Σκεφτείτε το! Η αναδρομή στο παρελθόν, η μετάδοση εμπειριών, η συνύπαρξη, η συνεργασία, η βαθύτερη επικοινωνία, το μοίρασμα, η αποδοχή της διαφορετικότητας και ο ουσιαστικός σεβασμός είναι οι ουσιαστικοί και πρωταρχικοί στόχοι του σεμιναρίου.

Σεμινάριο Dance Days Chania

Το  community dance δίνει χώρο για προσωπική εξερεύνηση, καθώς και την επιρροή της στο κοινωνικό σύνολο μέσα από τις σημειολογικές του διαστάσεις του χορού. Οι συμμετέχοντες θα εμπλακούν σε μια δημιουργική διαδικασία αποδόμησης και αποκωδικοποίησης της κίνησης, εξωτερίκευσης καταστάσεων και συναισθημάτων σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Η βιωματική αυτή εξερεύνηση θα τους οδηγήσει σε διαδικασία σύνθεσης που θα βασίζεται στην προσωπική τους καλλιτεχνία. Μια χορογραφική σύνθεση που θα δομηθεί και θα παρουσιαστεί από αυτούς, για αυτούς…

Dr Τσομπανάκη Ελένη

Είναι κάτοχος τριών πτυχίων ανώτατης εκπαίδευσης  στο σύγχρονο χορό σε πανεπιστήμια της Αγγλίας, όπως  Bachelor in Dance and Professional Practice (Coventry University), Master of Philosophy in Dance and Theatre Arts (University of Birmingham), PhD in Dance in Education (University of Birmingham). Έχει διδάξει σύγχρονο χορό, δημιουργικό χορό, αυτοσχεδιασμό και σωματοποιημένες πρακτικές στο πανεπιστήμιο του Κόβεντρι, στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης  και  σε πολυάριθμες ερασιτεχνικές σχολές χορού στην Αγγλία, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Υπήρξε βασική επιμορφώτρια σε δασκάλους δημοτικού και νηπιαγωγούς με το Πρόγραμμα «Μελίνα» Εκπαίδευση και Πολιτισμός, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση, «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά», καθώς και εισηγήτρια σε προγράμματα για την εκπαιδευτική διάσταση του χορού για άτομα μεικτών ικανοτήτων, ομάδες μειονοτήτων και ειδικής αγωγής. Επίσης,   εισηγείται σε μεταπτυχιακά τμήματα του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διδάσκοντας community dance και σημειωτική του χορού. Από το 2015 είναι καλλιτεχνική διευθύντρια της Πρότυπης Σχολής Χορού – ΚΕΔΚΑ του Δήμου Καλαμαριάς.

 

 

22 – 23 Ιουλίου

Για πληροφορίες και εγγραφές παρακαλούμε στείλετε email στο: dd.ch.workshops@gmail.com

Δωρεάν συμμετοχή

Share
Next Αλέξης Βασιλείου – The embodiment of pleasure. Intimate (Inter)actions