Σπύρος

Κουβαράς

Choreographic Installations

Το σεμινάριο Χορογραφικής Σύνθεσης , με τον υπότιτλο «Choreographic Ιnstallations», εξετάζει την σχέση του σώματος και της κίνησης με τον χώρο, τα εικαστικά υλικά και τα αντικείμενα. Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου η θεατρική σκηνή προσεγγίζεται σαν καμβάς, σαν αφηρημένη επιφάνεια, σαν εκθεσιακός χώρος στον οποίο ο κάθε χορευτής καλείται να συνθέσει την δική του μικρο εγκατάσταση και στην συνέχεια μέσω της κίνησης και της ανάπτυξης της χορογραφικής του γλώσσας, να δημιουργήσει μια εν κινήσει εικόνα, μια εικαστική χορογραφία.

Οι μικρής διάρκειας solo, χορογραφικές performances που δημιουργούνται,προτάσσουν κυρίως τη δύναμη των συνειρμών και του κολλάζ, την εικαστική ερμηνεία των συναισθημάτων και του ασυνειδήτου, καθώς και την ελεύθερη υποκειμενική ροή της δράσης την οποία ο θεατής βιώνει ως άμεση εμπειρία, ως διαδικασία που συντελείται σε χρόνο ενεστώτα, ως χορευτική πράξη σε εξέλιξη.

 

Α μέρος / Σώμα-Εικόνα-Κίνηση

Στο πρώτο μέρος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες δουλεύουν πάνω σε κάποιες θεμελιώδεις αρχές του ανθρώπινου σώματος που διέπουν την ανθρώπινη κίνηση συνολικά. Οι συγκεκριμένες αρχές θα αποτελέσουν και τα βασικά εργαλεία για τον χορογράφο-performer στην σκηνή.

– κλειδώσεις, απομονώσεις και αρχιτεκτονική του ανθρώπινου σώματος
– σωματική στάση: το σώμα σαν «εν κινήσει εικόνα»
– τονικότητα και δυναμικές: ένταση και χαλάρωση, μυϊκή αντίσταση, ποιότητες κίνησης

Αυτές οι θεμελιώδεις αρχές τεχνικής, θα διευκολύνουν την τοποθέτηση του κινούμενου σώματος στην σκηνή και θα διαμορφώσουν την σχέση του με τον χώρο (χώρος του σώματος και σώμα μέσα στο χώρο), το χρόνο (ταχύτητες και ρυθμοί) και τις δυναμικές (διαμορφώσεις των εντάσεων).

 

Β μέρος / Choreographic Installations: Εικαστική Σύνθεση και Χορογραφική Γραφή

Στο δεύτερο μέρος του σεμιναρίου, οι χορευτές θα κληθούν να συνθέσουν στον χώρο με τα εικαστικά υλικά που θα τους έχουν δοθεί και μέσω αυτοσχεδιασμών θα διερευνηθεί η οργανική σχέση υποκειμένου-αντικειμένου, η οποία και θα οδηγήσει στην δημιουργία κινητικών μικροεγκαταστάσεων και μικρής διάρκειας χορογραφικών solo performances. Θα δοθούν στους συμμετέχοντες υλικά (φυσικά και τεχνητά) από το ρεπερτόριο και τις παραστάσεις της ομάδας Synthesis 748, παρ’ όλα αυτά είναι ελεύθεροι όσοι το επιθυμούν να φέρουν και να συνθέσουν με υλικά ή αντικείμενα της αρεσκείας τους.

H Synthesis 748 ιδρύθηκε τον Μάιο του 2008 στο Παρίσι από τον χορογράφο και performer Σπύρο Κουβαρά, έχοντας την υποστήριξη του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Χορού και του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού. Η ομάδα αναπτύσσει διεθνή πορεία όλα αυτά τα χρόνια και έργα της έχουν παρουσιαστεί σε θέατρα, γκαλερί, μουσεία και σημαντικά φεστιβάλ σύγχρονου χορού σε Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Σουηδία, Ελβετία, Βέλγιο, Ιταλία, Αργεντινή και Κολομβία, έχοντας αποσπάσει θερμές κριτικές και έχοντας δημοσιεύσεις σε διεθνείς βιβλιογραφικές εκδόσεις σύγχρονης τέχνης. Από το 2016, βάση της ομάδας αποτελεί και η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Αθήνα.

26 – 28 Ιουλίου

13:30 – 16:30

Για όλα τα σεμινάρια και masterclasses
παρακαλούμε επικοινωνήστε στο dd.ch.workshops@gmail.com

Share
Next Fabian Chyle & Michael Lazar – WE COSMOS! – Performative exploration in urban spaces!