Σοφία Κονδυλιά – HUMAN ReCONSTRUCTIONS

Ένα βιογραφικό solo της αρχιτέκτονος και  χορογράφου Σοφίας Κονδυλιά. Μία θεατρική σύνοψη της έρευνας «Αρχιτεκτονική + Χορός».  Mία διαδραστική παράσταση-διάλεξη που μιλά για την καλλιτεχνική δημιουργία – για τη δημιουργία χώρων μέσα από την κίνηση των σωμάτων.

«Χώρων πραγματικών, που μέσα τους κατοικεί η σωματική δράση. Και χώρων πλατωνικών, που μέσα τους κατοικούν Ιδέες…»

Παράσταση Dance Days Chania 

Τη στιγμή ακριβώς που γεννιέται μία νέα ιδέα, ο δημιουργός νιώθει εσωτερική «κίνηση» μέσα του. Το γεγονός αυτό, όχι μόνο πυροδοτεί, αλλά και τροφοδοτεί συνεχώς ολόκληρη τη συνθετική διεργασία, σε όλα της τα στάδια, έως ότου η ασαφής «κίνηση», που είχε αρχικά αισθανθεί, αποτυπωθεί μέσα στο έργο, ως προσωπικό ρυθμικό (ακουστικό, οπτικό, μυϊκό) ιδίωμα και ύφος. Η «κίνηση» του καλλιτέχνη μεταμορφώνεται ακούσια σε κίνηση μεταφορική, που χαράζεται ερήμην του μέσα στη ύλη, αφήνοντας το διακριτό της στίγμα μέσα στην ιδέα, τη δομή και τη μορφοποίηση του έργου και ενεργοποιώντας όχι μόνο τον χώρο, αλλά και το ίδιο το έργο.

Η παράσταση συνδυάζει λόγο και κίνηση σε όλη της τη διάρκεια ακολουθώντας φόρμα διαδραστικής διάλεξης. Το κοινό εμπλέκεται στην εξέλιξη του έργου και καλείται να επανεξετάσει βιώνοντας, θέματα όπως η αντίληψη, η κατάληψη και η σύνθεση χώρου.

Σταδιακά ξεναγείται στα πορίσματα και τις ανακαλύψεις της δημιουργού, η οποία παροτρύνει το θεατή να τη δει και να την ακούσει μέσα από την αίσθηση. Χρησιμοποιώντας το είδος της lecture performance επιζητά να μιλήσει για τη σύνθεση χώρου εκ των έσω: καθώς μιλά για το ρόλο της κίνησης στη δημιουργία έργων, η ίδια, μεταμορφωμένη σε δημιούργημα, «κινείται» εξελικτικά προς το θεατή… και τον καλεί να ταξιδέψει μαζί της. Να γευτεί τα όσα λέγονται και γίνονται επάνω στη σκηνή, να ανακαλύψει και να συν-αισθανθεί. Τον κόπο, την αγωνία και τη φιλοδοξία της ανθρώπινης δημιουργίας, αλλά και την πληρότητα, την παιδικότητα και την χαρά του να αγαπάς… αυτό που φτιάχνεις.

Σύλληψη |Χορογραφία | Ερμηνεία: Σοφία Κονδυλιά
Σύμβουλος χορογραφίας: Αγγελική Στελλάτου
Επιμέλεια λόγου: Κατερίνα Κυβετού (Ελληνικά),  Έυα Παπαδοπούλου (Αγγλικά)
Κείμενο διάλεξης: Σοφία Κονδυλιά
Σχεδιασμός σκηνικού: PV
Επιλογή κοστουμιού | Φωτισμοί | Γραφιστικά | Επεξεργασία video: Σοφία Κονδυλιά
Φωτογραφία: PV, Μαριάνα Μπολάνο, Μάνος Γαρυφάλλου, Γιώργος Αναστασάκης

23  Ιουλίου

19:00 ΚΑΜ [Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου]

Share
Next cie laroque\ helene weinzierl – bluff