Πέρσα Σταματοπούλου – Φόρμα και Χώρος

Πέρσα Σταματοπούλου

Φόρμα και Χώρος (μάθημα τεχνικής)

Στο συγκεκριμένο σεμινάριο θα προσεγγίσουμε τη δομή και την εξέλιξη της φόρμας μέσα από την τεχνική release.

Ξεκινώντας με απλές ασκήσεις στο πάτωμα (floor work) θα δουλέψουμε την σωστή, χωρίς εντάσεις,  τοποθέτηση του σώματος, τη μυϊκή κυριαρχία δημιουργώντας μοχλούς και σωματικές βάσεις που θα διευκολύνουν την μετατόπιση του βάρους από σημείο σε σημείο.

Μέσα από ένα σώμα ρευστό θα αναζητήσουμε τις ποιότητες της  φόρμας, η οποία σταδιακά θα αναπτύσσεται και θα διευρύνεται δημιουργώντας κινητικούς συνδυασμούς στο χώρο.

Η αναπνοή ως εργαλείο εκκίνησης και διαδοχής της ενέργειας, οι εναλλαγές της δυναμικής, η αλληλεπίδραση των μελών, η παρατηρητικότητα, οι παύσεις και οι επαναφορές στη δράση είναι μερικά από τα βασικά στοιχεία που θα ερευνήσουμε κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

Εξελικτικά θα συνδέσουμε και θα συνδυάσουμε μικρές και μεγάλες κινήσεις (φόρμες) συναρμολογώντας μία χορογραφική σύνθεση στο χώρο και στο χρόνο.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες χορευτές, σε σπουδαστές Ανώτερων Επαγγελματικών σχολών χορού, σε μαθητές που προετοιμάζονται για τις εξετάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και σε όσους έχουν μία βάση με τον χορό και την κίνηση.

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κλασσικό και σύγχρονο χορό στη Γαλλία, στοCONSERVATOIRE NATIONAL DE REGION DE MUSIQUE, D΄ART DRAMATIQUE ET DE LA DANSE στη Λυών, καθώς και στο CENTRE INTERNATIONAL DE LA DANSE στο Παρίσι, όπου αποφοίτησε με άριστα.

Κατά τη διάρκεια παραμονής της παρακολουθεί σεμινάρια διαφορετικών τεχνικών σύγχρονου χορού, με διακεκριμένους χορευτές και χορογράφους (Lario Eksson, Mark Tompkins, Dominique Duszunski, Peter Goss, Jean Sasportes, Bruno de Dizian, Christine Bastin, Carolyn Carlson) και συμμετέχει ως χορεύτρια σε δύο επαγγελματικές ομάδες σύγχρονου χορού (Yannick Kergreis, Charlotte Miller).

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα διδάσκει κίνηση και αυτοσχεδιασμό σε ηθοποιούς και χορευτές, καθώς και σε Ανώτερες επαγγελματικές σχολές χορού (Δ. Γρηγοριάδου, Ν. Κονταξάκη, Ακτίνα) και θεάτρου (Γ. Κιμόύλη, Κ. Νταλιάνη).

Ως χορογράφος έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτεςΓ. Κιμούλη, Ρ. Πατεράκη, Μ. Παπαδημητρίου, Α. Αντύπα, Α. Κοκκίνου, Γ. Κακλέα, με το Θέατρο Τέχνης, το Κ.Θ.Β.Ε και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής.

Το 1991 ιδρύει την «Ομάδα Σύγχρονου χορού της Πέρσας Σταματοπούλου» η οποία έχει επιδοτηθεί από το Υπουργείο πολιτισμού κι από ιδιωτικούς φορείς, όπου χορογραφεί και χορεύει. Με την Ομάδα δίνει παραστάσεις στην Ελλάδα και σε Φεστιβάλ του εξωτερικού (Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, Κύπρο) κι έχει βραβευτεί 2 φορές στο Διαγωνισμό νέων χορογράφων στη μνήμη της Ραλλού Μάνου.

Έχει συνεργαστεί με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Μπενάκη, το Bios και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Συνεχίζει να δραστηριοποιείται ως χορογράφος και καθηγήτρια σύγχρονου χορού δίνοντας παραστάσεις και σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

26 – 28 Ιουλίου

Για πληροφορίες και εγγραφές παρακαλούμε στείλετε email στο: dd.ch.workshops@gmail.com

Share
Next cie Toula Limnaios – tempus fugit