Moves, dances and other archival practices

Ίρις Καραγιάν & Μπετίνα Παναγιωτάρα

23.07 – 28.07  | 10:00 – 15:00

Για πληροφορίες και εγγραφές επικοινωνήστε μαζί μας στο: dd.ch.workshops@gmail.com

Το ερευνητικό εργαστήρι Moves, dances and other archival practices της χορογράφου Ίριδας Καραγιάν και της δραματουργού Μπετίνας Παναγιωτάρα εστιάζει στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προσεγγίσουμε τη μνήμη και το αρχείο μέσα από συγκεκριμένες, σύγχρονες χορογραφικές πρακτικές. Πως προσεγγίζουμε αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό με το σώμα και την κίνηση, πως το ενεργοποιούμε και το μετασχηματίζουμε με ενσώματες πρακτικές στο παρόν;

Με αφετηρία την παράσταση της Ίριδας Καραγιάν 17 gestures forced uttered (2018), θα ερευνήσουμε και θα εφαρμόσουμε στρατηγικές ανακατασκευής, ενώ παράλληλα θα μελετήσουμε περαιτέρω παραδείγματα από σύγχρονες χορογραφικές και δραματουργικές πρακτικές που θέτουν αντίστοιχα ερωτήματα για το σώμα και το αρχείο. Σκοπός μας είναι μέσα από αυτή την διαδικασία να ερευνήσουμε την συνθήκη και την εμπειρία της ενσώματης μνήμης, και να δημιουργήσουμε μαζί με τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες μια παράσταση που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του εξαήμερου εργαστηρίου.

Η ερευνητική διαδικασία που ακολουθεί το εργαστήριο έχει σκοπό να αναδείξει -μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα και πρακτικές- τη σύνδεση μεταξύ θεωρίας και πράξης. Διερευνώντας τους τρόπους με τους οποίους η μία πρακτική συνδιαλέγεται με την άλλη, τη διαμορφώνει και την ανατροφοδοτεί, οι εισηγήτριες αντλούν από την εμπειρία τους, τα ερευνητικά τους ενδιαφέροντα και την μεταξύ τους συνεργασία για να πλαισιώσουν αυτή την εκπαιδευτική δράση.

Το εργαστήρι διαρκεί 6 ημέρες κι απευθύνεται σε σπουδαστές και καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών, δραματουργούς, θεατρολόγους, καθώς και σε όσους/όσες ενδιαφέρονται για τα ζητήματα της μνήμης και του αρχείου.

Οι συμμετέχοντες/ουσες καλούνται να στείλουν ένα σύντομο βιογραφικό (έως 100 λέξεις) μαζί με ένα σύντομο motivation letter (έως 80 λέξεις).

Η Ίρις Καραγιάν είναι χορεύτρια, χορογράφος και δασκάλα χορού με βάση την Αθήνα. Σπούδασε χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (2001) και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στις Παραστατικές Τέχνες και τον Πολιτισμό (2007) στο Goldsmiths College στη Μ. Βρετανία. Επίσης, είναι απόφοιτος από το Αμερικάνικο Κολλέγιο της Ελλάδας, Deree College, με πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (1997). Έχει διδάξει το μάθημα της χορογραφίας και του αυτοσχεδιασμού στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης από το 2007 έως το 2018 και στη Σχολή Χορού Ραλλού Μάνου από το 2016 έως το 2018. Έχει επίσης διδάξει στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών στο Ναύπλιο (2009-2010), του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Συνεργάστηκε με τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, πραγματοποιώντας εργαστήρια χορού για άτομα με ή χωρίς αναπηρία, ειδικότερα με ανθρώπους με προβλήματα όρασης (2013-2019). Έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και σε φεστιβάλ χορού στην Ευρώπη. Ερευνητικά της έργα και παραγωγές έχουν λάβει υποστήριξη και έχουν χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, και το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου. Το 2010 απέσπασε το 1ο βραβείο χορογραφίας Jarmila Jeřábková, στην Πράγα με τα έργα A Time to Mourn και Leg acy. Το 2017, ήταν φιλοξενούμενη καλλιτέχνης στο SAARI της Φινλανδίας με την υποστήριξη του Ιδρύματος Kone. Το 2018 απέσπασε υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright για εξάμηνη καλλιτεχνική έρευνα στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ. Το 2020 ήταν υπότροφος και φιλοξενούμενη καλλιτέχνης του Ιδρύματος Bogliasco στην Ιταλία. Τον τελευταίο καιρό σχεδιάζει και πραγματοποιεί εργαστήρια χορού και αυτοσχεδιασμού δουλεύοντας πάνω στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα.

Η Δρ. Μπετίνα Παναγιωτάρα είναι ερευνήτρια, θεωρητικός του χορού και δραματουργός. Η τελευταία της έρευνα –που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού προγράμματος iDance, εστιάζει στις πολιτιστικές πολιτικές κι εκπαιδευτικές πρακτικές για τον χορό και την αναπηρία, ενώ το διδακτορικό της διερευνά συλλογικές & συνεργατικές δομές και καλλιτεχνικές πρακτικές για το σύγχρονο χορό στην Ελλάδα από το 2008 και έπειτα. Διδάσκει Ιστορία Χορού, συνεργάζεται με καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών στη δραματουργία και στην έρευνα, επιμελείται και διοργανώνει εκπαιδευτικά εργαστήρια, με τελευταίο το Dramaturgy Now που πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών με τη συμμετοχή δραματουργών και καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Τα ενδιαφέροντά της εστιάζουν στη δραματουργία, την πολιτιστική πολιτική, το συμπεριληπτικό χορό, την ιστορία του σύγχρονου χορού και της περφόρμανς, ενώ επίσης συμμετέχει με την έρευνά της σε διεθνή συνέδρια κι έχει δημοσιεύσει σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Μεταξύ άλλων είναι μέλος των Dance Studies Association (DSA), Springback Academy και του European Arts & Disability Cluster.

Για πληροφορίες και εγγραφές επικοινωνήστε μαζί μας στο: dd.ch.workshops@gmail.com

23 – 28 Ιουλίου

10:00 – 15:00

Ίρις Καραγιάν & Μπετίνα Παναγιωτάρα | Moves, dances and other archival practices

Share
Next Matan Levkowich – Movement Intelligence (MI) Open workshop