ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ

Η έννοια των συνόρων απασχολεί την επιστημονική κοινότητα εδώ και δεκαετίες, με το ακαδημαϊκό ενδιαφέρον να έχει αναζωπυρωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης, ή καλύτερα των κρίσεων, που συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύνορα, πλαίσια και όρια δεν ορίζονται πια μόνο γεωγραφικά, αλλά και κοινωνικά, οικονομικά, γλωσσικά, πολιτιστικά και καλλιτεχνικά και διακρίνονται από παραμέτρους που αλληλεπιδρούν και συνδέονται.

Στον σημερινό κόσμο της παγκοσμιοποίησης όπου οι κοινωνίες διαμορφώνονται όλο και περισσότερο με τη συμμετοχή ατόμων με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο, η ανάγκη της προώθησης του διαπολιτισμικού διαλόγου γίνεται επιτακτική. Η ίση συμμετοχή στην πολιτισμική ζωή και ο σεβασμός αυτής ακριβώς της ταυτότητας (πολιτισμικής), συνιστούν όχι μόνο δημοκρατικά, αλλά και θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Η έννοια της δημοκρατίας στον πολιτισμό ενισχύεται με τη διασφάλιση της συμμετοχής του πολίτη στα πολιτιστικά δρώμενα, με την ύπαρξη ανοιχτών κοινών χώρων για διάλογο, τη δημιουργία νέων αλλά και με την επέκταση του πολιτισμού στις διεθνείς σχέσεις.

Η ημερίδα έχει σκοπό να ανιχνεύσει τις έννοιες των συνόρων και πλαισίων στο σύγχρονο χορό και να συζητήσει τα στοιχεία που τις δημιουργούν, τις διακρίνουν και τις ανασκευάζουν. Έχει διεπιστημονικό χαρακτήρα και επιχειρεί να γεφυρώσει τα κενά και να προκαλέσει διάλογο ανάμεσα σε επιστημονικά πεδία, ανάμεσα σε καλλιτέχνες και δημιουργούς.

Η θεματολογία του συνεδρίου είναι ευρεία και μπορεί να αφορά τους ακόλουθους τομείς και όχι μόνο.

Ενδεικτικά:

• Καλλιτεχνικά σύνορα στο χορό

• Ο χορός και η συνομιλία του με άλλες μορφές τέχνης

• Διαπολιτισμικός διάλογος

• Πολιτιστική μετανάστευση

• Πολιτισμική διαφορετικότητα (cultural diversity)

• Ελεύθερη μετακίνηση (πχ. για πολιτικο/κοινωνικούς λόγους)

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά στις 21 & 22 Ιουλίου στο πλαίσιο του 8ου Dance Days Chania. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν προτάσεις έως 400 λέξεις εκτός από βιβλιογραφία, μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό στο dancedayschania@gmail.com ως τις 13 Μαΐου 2018. Τα αποτελέσματα της επιλογής θα ανακοινωθούν στις 23 Μαΐου 2018.

Το κόστος παρακολούθησης ανέρχεται σε 50€. Για τη συμμετοχή φοιτητών παρέχεται έκπτωση και το κόστος διαμορφώνεται στα 30€. Η συμμετοχή περιλαμβάνει το υλικό του συνεδρίου καθώς και καφέ/ αναψυκτικά κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων. Επίσης, περιλαμβάνει τη δωρεάν παρακολούθηση δράσεων, που θα πλαισιώσουν την ημερίδα.

Επιστημονική Επιτροπή:
- Δρ. Όλγα Κολοκυθά | Επίκουρη καθηγήτρια, Τμήμα Επιστημών της Επικοινωνίας -Πανεπιστήμιο της Βιέννης
- Μαριάννα Ψύλλα | Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πρόεδρος Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού -Πάντειο Πανεπιστήμιο
- Bush Hartshorn | Head of Artist Development at DanceBase, Edinburgh & Dance artsits mentor